Sumiko Kiyohara och Konsten att Mötas

Folkare Konstförening är en av 20 konstföreningar i Sverige som deltar i Riksförbundet Sveriges Konstföreningars landsomfattande projekt Konsten att mötas som ger konstföreningarna möjlighet att möta och ställa ut nyanlända och utlandsfödda konstnärer. Den 5:e maj har konstnären Sumiko Kiyohara vernissage på sin utställning på Avesta konsthall. Vi fick några ord med henne om hennes konstnärskap.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

Okänd berg i skogen av Sumiko Kiyohara

-Jag kom från Japan 1974. Redan som liten ville jag jobba med konst, men av familjeskäl utbildade jag mig i stället till skollärare (mer jordnära tyckte familjen). Men behovet av att skapa konst fanns kvar. Jag målade och ställde ut, åkte på studieresor och gick på olika konstkurser och utbildningar.

Hur kom det sig att du fastnade för akvarellmåleri?

-I början målade jag olja men efter några år märkte jag att jag inte tålde kemikalierna som terpentin och lacknafta. När en bekant en dag visade sina akvarellmålningar visste jag att det här skulle gå bättre, inte bara för material skull utanför teknikens skull. Färgflödet i akvarellen gjorde mig yr av beundran.

-Jag älskade akvarellfärger som var skira, mjuka och mystiska. Det fanns så mycket att utforska, och olika sätt att uttrycka sig och berätta känslor med tekniken. Jag var nyfiken på att ta reda på nya sätt att måla. Akvarellpapper som jag rev, tvättade, rispade och bankade gav mig insikter att det här konstområdet är perfekt för mig. Jag kan laborera med akvarellfärger och papper hur länge som helst.

Vad är det du tänker ställa ut på Avesta konsthall?

-Jag tänker ställa ut mina skogsbilder på Avesta konsthall. Skogar som kommer från mina minnen från min födelseort i Japan och här i Sverige. Alla bilder är fantasiskogar, symboliska och metaforiska skogar men betraktaren känner igen sin egen skog i mina bilder (så har jag hört av människor). Jag tar med både små och stora målningar och installationer.

Vad har möjligheten att delta i projektet ”Konsten att Mötas” betytt för dig?

-Det här projektet betyder jättemycket för mig. Jag har hittills arbetat med konst vid sidan av lärarjobbet och inte kunnat ta del av så mycket av erbjudanden. Nu är det ett nytt projekt som lyfter upp oss utlandsfödda konstnärer. Jag har kunnat träffa andra konstnärer och konstförmedlare som ger mig möjlighet att kunna se mig bredare. Jag är glad att kunna komma till olika platser och möta folk och diskutera konst och konstnärskap.

Liknande inlägg