Resa till Provence uppskjuten till 2021

Provence är en kulturell smältdegel med mångtusenåriga anor. De större, kustnära städernagrundades av grekiska kolonisatörer redan på 500-talet f.Kr. Inlandet befolkades vid denna tid avinhemska galliska stammar.

INSTÄLLT, resan är uppskjuten till hösten 2021

23 – 30 september 2020 Provence (sju nätter/åtta dagar)
Provence är en kulturell smältdegel med mångtusenåriga anor. De större, kustnära städernagrundades av grekiska kolonisatörer redan på 500-talet f.Kr. Inlandet befolkades vid denna tid avinhemska galliska stammar. Med tiden blev hela området romerskt genom Julius Caesars berömdagalliska erövraringar. Under tidig medeltid var regionen ett kulturellt och politiskt centrum för bådekristna franker och muslimska morer. Under 1300-talet flyttas påvestaten till Avignon vilketytterligare bidrog till uppförandet av kyrkor, befästningar och stadsbebyggelse i rik gotisk stil i helaregionen. Provences vackra natur och rika historia har även i senare tid lockat inflytelserikakonstnärer som Van Gogh, Cézanne och Picasso. Resan erbjuder ett urval av alla dessa kulturyttringar kryddat med provencalsk mat!

Onsdag 23/9: Tidig avresa med buss från Karlskrona och genom länet
Vi flyger preliminärt med SAS från Kastrup kl. 09.40, ankomst Nice kl. 12.05. Varje resenär kan checka in en väska (max 23 kg) samt ta med ett handbagage (max 10 kg) ombord. Efter ankomst till Nice gör vi en längre paus i Antibes för besök på Picassomuseet och med möjlighet att äta lunch på egen hand. Därefter fortsatt färd mot vårt hotell i Pertuis en Luberon där vi bor i tre nätter. Gemensam middag på hotellet varje kväll. Logi: Sévan Parc Hotel (* * * *), Pertuis en Luberon. Måltider: Frukost samt Middag inklusive bordsvatten.

Torsdag 24/9 Pont du Gard; Avignon (heldag, ca kl. 9-17)
Vi inleder dagen med att beskåda den enorma romerska akvedukten i Pont-du-Gard. Därefter fortsätter vi färden till Avignon som var centrum för den romersk-katolska världen under större delen av 1300-talet då sju franska påvar härskade. Vi upptäcker denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch och strövtåg.

Fredag 25/9 Arles (heldag, ca kl. 9-17)
Arles ligger i västra Provence vid Rhôneflodens bredd i början av dess delta, Camargue. Stadengrundades i år 46 f.Kr. av Julius Caesar och kallas även Galliens lilla Rom. Staden präglas starkt av sin romerska dåtid och bjuder på flera rester av romerska byggnadsverk som teater, badanstalter ochamfiteater. Vi upptäcker även denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt fåregen tid för lunch och strövtåg. När man nämner Arles kan man inte glömma Van Gogh och vice versa. Vincent Van Gogh bodde i Arles i 15 månader mellan februari 1888 och maj 1889. Det var bland annat i Arles som van Gogh skar av sitt eget öra. Van Gogh fascinerades av ljuset i Arles och vistelsen i staden var den mest produktiva perioden i hans liv med en produktion på mer än 300 målningar och teckningar. Många av hans målningar från denna period är de mest kända än idag. Vem känner inte till hans målning av ett café på Place du Forum, eller det gula huset på Place  Lama rtine där Van Gogh bodde?

Lördag 26/9 Utcheckning och avresa till Aix-en-Provence och Cannes (ca kl. 9-17)
Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med Aix. Han föddes, dog och arbetade stora delar av sitt liv i staden. Landskapet runt Aix figurerar flitigt i Cézannes verk och allra viktigast är berget Sainte-Victoire som finns med i 44 oljemålningar och 43 akvareller. Som en parentes kan nämnas att Picasso, som beundrade Cézanne, ligger begravd på en privat egendom på andra sidan om berget, sett från Aix. Berget är verkligen slående och syns på långt håll. Det är också ett förträffligt vandringsområde, exempelvis kan man gå upp till det monumentala korset som blickar ut från en av topparna. Vi besöker Cézanne-museet samt får tid för lunch på egen hand. Under eftermiddagen fortsätter vi mot Cannes där vi gör egna upptäckter innan sista, korta, etappen till vårt hotell som ligger i utkanten av Nice. Där bor vi i fyra nätter med gemensam middag på hotellet varje kväll. Logi: Servotel Saint-Vincent, Nice (* * * *). Måltider: Frukost och middag inklusive bordsvatten.

Söndag 27/9 Saint-Paul de Vence/Fondation Maeght samt Chapelle Rosaire (ca kl. 9-17)
Vi besöker Fondation Maeght som är ett museum för modern och samtida konst strax utanför från byn Saint-Paul de Vence i södra Frankrike, ca 20 km väster om Nice. Det skapades av Marguerite och Aimé Maeght 1964 och omfattar bland annat Joan Miró, Alberto Giacometti, GeorgesBraque, Alexander Calder, Marc Chagall, Fernand Léger och Bonnard. Även själva byggnaden ritad av den katalanska arkitekten Jose Luis Sert måste betraktas som ett konstverk i sig själv och meden pinjepark full av skulpturer av Joan Miró och en gård med skulpturer av Alberto Giacometti ochmosaikmuraler av Marc Chagall och Pierre Tal-Coat, bassäng med mosaiker av Braque med fontänav Pol Bury. I Chapelle Rosaire tittar vi på Matisses glasmålningar.

Måndag 28/9 Nice (heldag, ca kl. 9-17)
Frankrike är bland annat förknippat med god mat och fantastiska viner, vackert språk, sofistikerad kultur och livsnjutning i största allmänhet. Nice på franska Rivieran är lite av landets Rolls-Royce. Här omsveps du av precis allt som den franska härligheten har att bjuda på. Du promenerar längs stranden, känner doften från havet och njuter av mat och dryck som kommer fastna i ditt gastronomiska minne för en väldigt lång tid framöver. Vi upptäcker Nice med en svensktalande lokalguide och därefter blir det tid för lunch och upptäckter på egen hand!

Tisdag 29/9 Nice halvdag
Vi besöker Matissemuséet och Chagallmuséet. Resten av dagen tid för egna upptäckter!

Onsdag 30/9 Hemresa
Efter frukost rullar vi till Nice, vår SAS-flight lyfter kl. 12.55 med ankomst Köpenhamn kl. 15.15. Därefter buss mot respektive hemort.

Pris
Del i dubbelrum: 15 900 kr
Enkelrumstillägg: 3 100 kr
I priset ingår: Busstransfer till och från Kastrup, flyg, logi, måltider och utflykter enligt programmet ovan inklusive entréavgifter ingår i resans pris!

Anmälan
Anmälan på mail till britt.gars@telia.com
Anmälningsavgift 2 900 kr i samband med anmälan SEB 5637-33 03624
OBS! Begränsat antal platser. Första anmälningsdag 1 februari. Se till att du har reseförsäkring med avbeställningsskydd!

Foto Wikipedia