Provence 21-28 september 2022

Resan är fullbokad med vill du stå på återbudslista är du välkommen att kontakta britt.gars@telia.com.

Provence är en kulturell smältdegel med mångtusenåriga anor. De större, kustnära städerna grundades av grekiska kolonisatörer redan på 500-talet f.Kr. Inlandet befolkades vid denna tid av inhemska galliska  stammar. Med tiden blev hela området romerskt genom Julius Caesars berömda galliska erövraringar. Under tidig medeltid var regionen ett kulturellt och politiskt centrum för både kristna franker och muslimska morer. Under 1300-talet flyttas påvestaten till Avignon vilket ytterligare bidrog till uppförandet av kyrkor, befästningar och stadsbebyggelse i rik gotisk stil i hela regionen. Provences vackra natur och rika historia har även i senare tid lockat inflytelserika konstnärer som Van Gogh, Cézanne och Picasso. Resan erbjuder ett urval av alla dessa kulturyttringar kryddat med provencalsk mat!

Pris
Del i dubbelrum: 15 900 kr
Enkelrumstillägg: 3 100 kr
I priset ingår: Busstransfer till och från Kastrup, flyg, logi, måltider och utflykter enligt programmet ovan inklusive entréavgifter ingår i resans pris.
Resan är fullbokad med vill du stå på min återbudslista är du välkommen att kontakta britt.gars@telia.com.

Se till att du har reseförsäkring med avbeställningsskydd! OBS Programmet kan ändras pga museernas öppettider.

Den 21-25/9 bor vi norr om Cannes och utforskar den delen.
Den 25-28/9 bor vi nära Avignon och gör besök i Avignon, Arles och Pont du Gare
Detta upplägg innebär att vi börjar i Nice med omnejd och avslutar i Arles/Avignon. Samma
sträckor/besök men i omvänd ordning

Onsdag 22 september
Tidig avresa med buss från Karlskrona och genom länet. Vi flyger preliminärt med SAS från Kastrup kl 09.40, ankomst Nice kl 12.05. Varje resenär kan checka in en väska (max 23 kg) samt ta med ett handbagage (max 10 kg) ombord.

Efter ankomst till Nice fortsätter vi mot Pertuis en Luberon där vi bor i tre nätter.
Logi: Sévan Parc Hotel (* * * *), Pertuis en Luberon. Måltider: Frukost samt Middag inklusive bordsvatten.

Torsdag 23 september Pont du Gard & Avignon (heldag, ca kl 9-17).
Vi inleder dagen med att beskåda den enorma romerska akvedukten i Pont-du-Gard. Därefter
fortsätter vi färden till Avignon som var centrum för den romersk-katolska världen under större delen av 1300-talet då sju franska påvar härskade. Vi upptäcker denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch och strövtåg.

Fredag 24 september Arles (heldag, ca kl 9-17).
Arles ligger i västra Provence vid Rhôneflodens bredd i början av dess delta, Camargue. Staden grundades i år 46 f.Kr. av Julius Caesar och kallas även Galliens lilla Rom. Staden präglas starkt av sin romerska dåtid och bjuder på flera rester av romerska byggnadsverk som teater, badanstalter och amfiteater. Vi upptäcker även denna stad under ledning av en svensktalande lokalguide samt får egen tid för lunch och strövtåg. När man nämner Arles kan man inte glömma Van Gogh och vice versa. Vincent Van Gogh bodde i Arles i 15 månader mellan februari 1888 och maj 1889. Det var bland annat i Arles som van Gogh skar av sitt eget öra. Van Gogh fascinerades av ljuset i Arles och vistelsen i staden var den mest produktiva perioden i hans liv med en produktion på mer än 300 målningar och teckningar. Många av hans målningar från denna period är de mest kända än idag. Vem känner inte till hans målning av ett café på Place du Forum, eller det gula huset på Place Lamartine där Van Gogh bodde?

Lördag 25 september

Utcheckning och avresa till Aix-en-Provence och Antibes (heldag, ca kl 9-17). Målaren Paul Cézanne är starkt förknippad med Aix. Han föddes, dog och arbetade stora delar av sitt liv i staden. Landskapet runt Aix figurerar flitigt i Cézannes verk och allra viktigast är berget Sainte-Victoire som finns med i 44 oljemålningar och 43 akvareller. Som en parentes kan nämnas att Picasso, som beundrade Cézanne, ligger begravd på en privat egendom på andra sidan om berget, sett från Aix. Berget är verkligen slående och syns på långt håll. Det är också ett förträffligt vandringsområde, exempelvis kan man gå upp till det monumentala korset som blickar ut från en av topparna. Vi besöker Cézanne-museet samt får tid för lunch på egen hand. Under eftermiddagen fortsätter vi mot Antibes. Där bor vi i fyra nätter.
Logi: Hotel in Valbonne – Mercure Antibes Sophia Antipolis Måltider: Frukost och middag inklusive bordsvatten.

Söndag 26 september Saint-Paul de Vence/Fondation Maeght samt Chapelle Rosaire

Heldag kl 9-17
Vi besöker Fondation Maeght som är ett museum för modern och samtida konst strax utanför från byn Saint-Paul de Vence i södra Frankrike, ca 20 km väster om Nice. Det skapades av Marguerite och Aimé Maeght 1964 och omfattar bland annat Joan Miró, Alberto Giacometti, Georges Braque, Alexander Calder, Marc Chagall, Fernand Léger och Bonnard. Även själva byggnaden ritad av den katalanska arkitekten Jose Luis Sert måste betraktas som ett konstverk i sig själv och med en pinjepark full av skulpturer av Joan Miró och en gård med skulpturer av Alberto Giacometti och mosaikmuraler av Marc Chagall och Pierre Tal-Coat, bassäng med mosaiker av Braque med fontän av Pol Bury. I Chapelle Rosaire tittar vi på Matisses glasmålningar.

Måndag 27 september Antibes

Vi besöker Picassomuseet och upptäcker platsen.

Tisdag 28 september Nice
Här omsveps du av precis allt som den franska härligheten har att bjuda på. Du promenerar längs stranden, känner doften från havet och njuter av mat och dryck som kommer fastna i ditt gastronomiska minne för en väldigt lång tid framöver. Vi upptäcker Nice med en svensktalande lokalguide och därefter blir det tid för lunch och upptäckter på egen hand!

Onsdag 29 september
Efter frukost rullar vi till Nice, vår SAS-flight lyfter kl 12.55 med ankomst Köpenhamn kl
15.15. Därefter buss mot respektive hemort.

 

Foto Wikipedia