Konstresa till Berlin 14-17 sept med Norra Hallands Konstförening!
Norra Hallands Konstförening arrangerar en konstresa till Berlin 14-17 sept. 2023. Sista anmälningsdag är den 20 april. Maximerat antal resenärer - 25 stycken! Du behöver inte vara medlem i Norra Hallands Konstförening - det räcker att du är allmänt konstintresserad för att känna dig välkommen på denna spännande resa! Kostnad: 9995 kr.
Torsdag 14 september
Vi lämnar Kungsbacka med turistbuss klockan 07.00 (avreseplats: Storgatan 20, mittemot Kungsbacka resecentrum) och unnar oss en förmiddagsrast med kaffe och fralla under vägen ner till Malmö. Klockan 13.30 tar vi färjan från Gedser. Sjöresan tar knappt två timmar och ombord serveras vi en god lunchbuffé inkl. dryck (vin/öl/soft drinks samt kaffe/te). Under tidiga kvällen rullar vår buss in i den alltid lika fascinerande och föränderliga tyska huvudstaden. Här andas man spännande historia i varje gathörn och alla sevärdheterna står på parad. Incheckning på Arcotel Velvet, 4**** https://velvet.arcotel.com/en, som ligger utmärkt till för våra besök, nära Friedrichstrasse, Sammlung Boros och Museumsinsel. Kvällen spenderas på egen hand. Reseledaren tipsar om prisvärda och bra restauranger på gångavstånd från hotellet.
Fredag 15 september
Frukostbuffé på hotellet. Vi har två unika privatsamlingar på dagens program. En kort promenad från hotellet ligger den fascinerande Sammlung Boros. Byggnaden var skyddsbunker under andra världskriget. Sedan har dess öden skiftat, från lager för importfrukt under DDR-tiden till technoklubb för rejvpartyn efter Die Wende. Under det tidiga 2000-talet köptes byggnaden av affärsmannen Christian Boros och hans hustru Karen Lohmann. Paret är stora konstsamlare och de sökte en utställningsyta för sin samling av samtidskonst, där mycket är utrymmeskrävande. Paret Boros penthouse ligger ovanpå den gamla krigsbunkern. Idag får vi en guidad visning i ett förbluffande privat projekt, där paret Boros konstsamling presenteras på ett annorlunda vis än i ett traditionellt museum eller i en konsthall.
Vi fortsätter förmiddagen med mer samtidskonst och Sammlung Hoffmann. Makarna Erika och Rolf Hoffmann köpte 1994 en tom före detta fabrik i stadsdelen Mitte och började renovera. De två började arbeta tillsammans under sextiotalet med besök på de tidiga Documenta-utställningarna i Kassel och Rhenlandets olika konstmuseer. Målet var att 30 år senare kunna visa upp så många konstverk som möjligt och med tiden dela upplevelsen med allt fler besökare.
Sedan makens död 2001 fortsätter Erika Hoffmann arbetet med utställningarna.
Lördag 16 september
Frukostbuffé på hotellet. Lördagen inleds med Neue Nationalgalerie som visar 1900-talskonst. Museet är beläget i området Kulturforum i stadsdelen Tiergarten och invigdes 1968. Byggnaden var arkitekten Mies van der Rohes sista verk i Tyskland och Västberlins nationalgalleri då Alte Nationalgalerie låg i Östberlin. David Chipperfield Architects fick uppdraget att renovera Neue Nationalgalerie under 2015 – 2021. Vi kommer att få se konst från kubism, expressionism, Bauhaus-rörelsen och surrealism. Samlingen innehåller mästerverk av konstnärer som Pablo Picasso, Ernst Ludwig Kirchner, Joan Miró, Vassily Kandinskij och Barnett Newman. Eftermiddagen står till eget förfogande. I närheten av Neue Nationlagalerie finns trevliga möjligheter att luncha. Det lönar sig att stanna i kvarteret om man vill göra ännu ett intressant konstbesök på egen hand. Gemäldegalerie hyser en omfattande samling bildkonst från italienskt 1300-tal och fram till europeiskt 1800-talsmåleri med många höjdpunkter i den fasta samlingen.
För kvällen kan vi erbjuda biljetter till Staatsoper eller Komsiche Oper eller Berlinerfilharmonikerna, beroende på lämpligt program. Vanligen publiceras höstens program under mars månad. (Tillägg)
Söndag 17 september
Frukostbuffé på hotellet. Avresan norrut blir strax efter frukost. Vi hinner förhoppningsvis med ett litet stopp för inköp i border-shoppen, innan det är dags för färjeöverfart Rostock-Gedser, igen med måltidsbuffén och dryck inkluderad. Väl i land på den danska sidan på ön Lolland är det inte långt till Museum Fuglesang. Här gör vi resans sista gemensamma konstbesök. Museet har en fin samling klassisk Dansk konst från Guldålder och framåt. Bland konstnärerna märks P.C. Skovgaard, Olof Rude, Johannes Larsen, Anna Ancher, L A Ring, Franciska Clausen, Jais Nielsen och Vilhelm Hammershöi med flera.
Rutten fortsätter med färjan Helsingör-Helsingborg och vi gör ett kvällsstopp med möjlighet till kvällsmat. I Kungsbacka beräknas vi vara tillbaka ca kl. 22.00.