Konstfilm: Den sista måltiden

 

 

Om man ställdes inför ett ultimatum? Detta är din sista måltid? Vad skulle man välja? Något som påminner om ens barndom? En maträtt hämtad från den natur man älskar? Eller något som är kopplat till ens religiösa övertygelse? Skulle man över huvud taget kunna äta något om man visste att man strax därefter skulle möta sin egen död?

Den sista måltiden har erbjudits dödsdömda fångar lika länge som straffet tillämpats. Traditionen härstammar från urgamla begravningsritualer där den avlidne serverades mat på sin dödsbädd för att försäkra sig om dennes färd till dödsriket. Den avlidne skulle då inte kunna hemsöka de levande som ett hungrigt spöke. Idag har ritualen ingen kontakt med sitt ursprung, och uppdukningen av den sista måltiden runt om i världens fängelser ter sig lika anakronistisk som straffet självt.

Bigert & Bergströms film Den sista måltiden fokuserar på detta glapp mellan historisk betydelse och samtida bruk av en tradition som förlorat sin mening. Filmen blandar fakta och anekdoter med skulpturala installationer, och skapar ett samtida verk på ett klassiskt tema. Huvudperson i filmen är Brian Price, en före detta fånge på Huntsville State Prison i Texas, USA. Han spenderade fjorton år i fängelset och kom att bli ansvarig för tillagningen av fler än 200 sista måltider. I filmen blandar Brian Price personliga anekdoter från Death Row med praktiska recept på hur man bäst tillagar abborre, eller som han kallar rätten – Death Wish Fish. Filmen spelades in 2004 i USA, Filipinerna, Thailand, Japan, Kenya, Sydafrika och Sverige.

Filmtyp: Dokumentär
Produktionsår: 2004
Produktionsland: Sverige
Regi: Lars Bergström, Mats Bigert
Speltid: 58 minuter
Talat språk: Engelska
Textat språk DVD: Svenska
Format: DVD
Utgiven av: FilmCentrum

 

 

Last Supper, 58 min, 16mm, DV, 2005, 1 channel projection from Bigert & Bergström on Vimeo.

 

Läs mer hur er konstförening kan låna den här filmen.

Liknande inlägg

Share

Lämna ett svar