Konstfilm: Caravaggio (1986)

 

 

Konstnären Caravaggio ligger blyförgiftad på sin dödsbädd och ser tillbaka på ett liv bland tjuvar och prostituerade. Han har mördat och pengarna han har tjänat på sina tavlor är bortslösade. Caravaggios dramatiska liv fångas i hans konst, målningar vars naturtrogenhet samtiden antingen hatade eller älskade.

Mångsysslaren Derek Jarman (1942-1994) valde att gå sin egen, inte helt okontroversiella, väg redan i långfilmsdebuten Sebastiane (om martyren St. Sebastian med dialog på latin). Som en av få kulturpersonligheter som var uttalat gay i Thatchers Storbritannien kämpade Jarman för homosexuella i hela sitt liv. Mästerverket, Caravaggio, tog honom åtta år att göra och anses av många vara Jarmans mest personliga och lättillgängliga film.

Originaltitel: Caravaggio
Filmtyp: Spelfilm
Produktionsår: 1986
Produktionsland: Storbritannien
Regi: Derek Jarman
Speltid: 97 minuter
Talat språk: Engelska
Textat språk DVD: Svenska
Format: DVD
Utgiven av: TriArt

 

Läs mer hur er konstförening kan låna den här filmen.

Share

Lämna ett svar