Rörelsen i Wanås skulpturpark

Det har gått 30 år sedan starten 1987 när den första skulpturutställningen arrangerades på gräsmattan utanför Wanås slott i Östra Göinge kommun. Idag, ett antal utställningar senare, finns det ett 70-tal permanenta konstverk utplacerade i det stora parkområdet. Jubileet uppmärksammas naturligtvis på olika sätt. Man har bland annat dykt djupt ner i arkiven för att försöka rekonstruera den första utställningen i en modell.  Och ute i parken har man  återuppfört Eric Lennarths verk “Miljöaktiverare” från 1987, som består av stora vita väggpinnar med röda toppar som ligger längs stigen.

Årets tema är annars rörelse där konstnärer som Carolina Falkholt (SE), William Forsythe (USA) och Henrik Plenge Jakobsen (DK) medverkar. Falkholt har placerat en järnvägsvagn målad med hennes specifika graffitistil i periferin av parken och Jakobsen låter ett par rosa får beta i närheten av slottet. De rosa fåren är en referens till den franska drottningen Maria-Antionette  (1755-1793) som visserligen inte sa till sina undersåtar att de kunde väl äta bakelser om de inte hade bröd, men som själv levde ett dekadent liv i överflöd med bland annat en idyllisk herdeby med rosa får i närheten av Versailles. Färgen i Jakobsens verk är dock helt ofarlig för fåren och de se ut att trivas där de betar i augustivärmen. Forsyhth, som är en känd koreograf, har inne i utställningshallen skapat en installation som består av hundratalet lod som hänger ner från taket och där besökaren rörelser skapar svallvågor i rummet.

Henrik Plenge Jakobsen, If the People Have No Bread Let Them Eat Cake, (2002), Foto: Mathias Jansson

Under 2017 har Wanås konst utökat sina öppettider och kommer att stänga först den 22 december. En annan nyhet är en ny restaurang och ett hotell på området där långresande gäster kan övernatta, eller bokas av sällskap för event och konferenser av olika slag.

Wanås Konst erbjuder under 2017 medlemmar i Sveriges Konstföreningar rabatt på inträdet. Gå 2 till priset av 1. Läs mer om erbjudandet på vår hemsida.

Länk: Wanås Konst

Liknande inlägg