Bill Viola i Skandinavien

 

Den amerikanska videokonstnären Bill Viola är aktuell i Skandinavien. Uppsala domkyrka visar fem verk av den amerikanske videokonstnären Bill Viola under hösten (1/9-5/11) och tanken är att domkyrkoförsamlingen ska köpa ett av verken. Satsningen ingår i det pågående Reformationsåret 2017. Även i Köpenhamn har man möjlighet att se verk av Viola under Copenhagen Contemporary. För första gången i Danmark kommer man att kunna se verket Inverted Birth (2014). Copenhagen Contemporary pågår den 29/8-26/11.

 

Länkar:

Bill Viola på Copenhagen Contemporary

Bill Viola i Uppsala domkyrka

Bill Violas hemsida

Bill Viola på Wikipedia

Recension i SR

Recension i UNT

Recension i Kunstkritikk

 

Låna filmen The Passing av Bill Viola, 1991. 55 min. DVD

Anslutna konstföreningar kan låna filmen The Passing från vårt videobibliotek mot portokostnad. 

Beskrivning: The Passing är konstnärens svar på själsliga ytterligheter mellan födelse och död i familjen. I svartvita nattbilder och undervattenscener avbildas ett gränsland som pendlar mellan förnimmelse och medvetande, där vårt mångfasetterade intellekt – minne, verklighet och dröm flyter ihop. Den amerikanska videokonstnären Bill Viola, född 1951, är en av de stora pionjärerna inom videokonsten. I sina verk skildrar han ofta existentiella frågor som liv och död. Han strävar efter att skapa en andlig meditativ stämning och säger själv att han använder videokameran som ett sakralt verktyg.

Share