Ett konstens tempel – Lycksele konstförening

Uppe på en kulle i centrala Lycksele ligger Templet, som det kallas i folkmun. En ståtlig vit träbyggnad uppförd 1894 i klassisk stil av umeåarkitekten Carl Fredrik Sandgren. Det är i denna pampiga byggnad som Lycksele konstförening har sin utställningsverksamhet. Vi pratade med ordförande Karin Söderlund om vad konstföreningen betyder för kommunen och om deras senaste utställning Postnomadiska landskap.

Foto av Templet. Källa Lycksele konstförenings Facebook-sida. Foto: Roland Heldestad

Först skulle jag vilja fråga om er magnifika lokal, Templet. Vad har byggnaden för historia och hur kommer det sig att konstföreningen har sina lokaler där?

-Templet byggdes 1894 och var då Folkskola, som inrymde, skolsalar, kyrksal (där vi nu har utställningshallen) bostäder för vaktmästare och lärare. Under åren har där varit skolbibliotek, rektorsexpedition, sjöjdsalar, skolkök, teckningsundervisning, musikundervisning, konfirmationsundervisning med mera. Sedan 1994 har det varit Musikens Hus med repetionslokaler som är ljudisolerade från varandra, inspelningsstudio, undervisningslokaler, musikskolans expedition och konsertsalen som även är vår utställningshall.

Kan du berätta lite om er senaste utställning Postnomadiska landskap?

Emma Göransson mellan ett par av hennes verk i näver. Foto: Roland Heldestad

-Konstnärerna Emma Göransson och Roland Ljungberg är upphovsmännen bakom utställningen. Den bygger på ett projekt där konstnärerna, främst Emma , som har samiska rötter vill hitta och återskapa spåren efter den samiska kulturen och de samiska bosättningarna. Utställningen består av måleri, grafik och skulpturer utförda i trä, näver, järn och andra material som de hittat i naturen.

Vilken betydelse har konstföreningen för konstlivet i Lycksele

-Konstföreningen med sina fyra utställningar per år ger Lyckseleborna möjligheten att se konst från hela Sverige. Vår ambition är ju även att visa olika tekniker och genrer inom konsten. Vi har ett mycket bra samarbete med andra kulturföreningar i stan, som vi gärna samordnar t ex kulturutflykter med. Vi har även ett gott samarbete med Lycksele Ateljé som är en sammanslutning av amatörkonstnärer som driver eget galleri. T ex så anordnar vi tillsammans en “konstrunda” med utställningar på minst tre ställen i stan under vår-och höstmarknaderna.

Slutligen vad planerar konstföreningen för nästa utställning?

-Nästa utställning blir en fotoutställning. Sedan 2003 har vi haft fotoutställningar varje november med kända fotografer, t ex Lennart Nilsson, Hasse Persson, Georg Oddner, Marianne Ahrne, Jens Assur och många fler kända namn. Höstens utställare är naturfotografen Dennis Hallberg , Göteborg

Länk: Lycksele konstförening på Facebook

Liknande inlägg