Klimatsmart konst på Artipelag

 

Isblocken står i en cirkel. Tick-tack tick-tack. Vi befinner oss i Paris. Det är december 2015 men isblocken på gatan håller ändå på att smälta. Tick-tack tick-tack. Strax utanför Paris har delegater från världens alla länder samlats för att förhandla fram ett nytt klimatavtal. Tick-tack tick-tack. Tittar man närmare på isblocken så ser man att det är tolv stycken och de bildar en urtavla. Vattnet rinner ner på gatan som sanden i ett timglas. Tick-tack tick-tack för tiden håller på att rinna ut för att rädda jordens klimat.

Ice Watch, isklockan är ett konstverk av konstnären Olafur Eliasson. Han har låtit frakta isblocken från en smältande glaciär utanför Grönland för att skapa en väckarklocka för världens alla politiker om att det är hög tid att agera i klimatfrågan. Eliasson var inte den enda konstnären under FN:s klimatmöte COP21 som ställde ut klimatkonst i Paris och det finns många andra exempel på konstnärer som engagerat sig i klimatfrågan. Två av dem är den svenska konstnärsduon Bigert och Bergström som är aktuell med en stor utställning på konstmuseet Artipelag utanför Stockholm.

Bigert & Bergström – I stormens öga. Verk: Winterization (2017)
Foto: Johan Bergmark

Besökarna kommer genom konsten kunna följa Bigert & Bergströms alla utvecklingsfaser och deras bidrag till den svenska och internationella konstscenen. I stormens öga blir en utställning som kan liknas vid en sinnesundersökning där betraktaren bjuds in till ett aktivt deltagande. Med avstamp i vetenskapliga teorier och historiska skeenden öppnar Bigert & Bergström en egensinnig ingång till komplexa frågor, där skapande och vetenskap sammansmälter i visuella presentationer.

Utställningen vilar på vetskapen om att naturkatastrofer är något fysiskt och påträngande. Hur det bekväma plötsligt kan förvandlas till något hotfullt. Extrema händelser i naturen kommer kunna upplevas och begrundas på plats på Artipelag. Vilka tankar far genom huvudet när det försvinner in i ett moln av ånga? Och hur känns det egentligen att ställa sig mitt i stormens öga?” står det i pressmeddelandet om utställningen.

Läs mer på Artipelags hemsida om utställningen.

Se även SVT Kobras avsnitt “Konst, kravaller och kursfall”, 12.30 min in i avsnittet om Bigert & Bergström.

Share