En film om Jackson Pollock

 

Jackson Pollock (1912-1956) var en amerikansk målare. Han var en av den abstrakta expressionismens pionjärer och en centralfigur inom action painting. I den här spelfilmen av Ed Harris , som konstföreningen kan låna från vårt filmbibliotek, får du följa Pollock och hans konstnärskap.

 
Pollock av Ed Harris, 2001. 117 min. DVD
 
I augusti 1949 hade magasinet Life en stor rubrik på omslaget; “Jackson Pollock: Är han den störste nu levande konstnären i USA?” Artikeln illustrerades av en numera klassisk bild. Pollock
står framför en av sina målningar i en sliten jacka, blå jeans och med trotsigt korsade armar. Nu blev han USAs för sta konstnärsstjärna, ett begrepp hos den stora allmänheten. Hans djärva, radikala målarstil förändrade inriktningen på den moderna konsten och skapade beteckningen action painting. Men Pollock hemsöktes ständigt av plågor och självtvivel. Han förde en ständig kamp mellan å ena sidan behovet att bli godkänd och få beröm, å andra sidan att skapa och få leva utifrån sina egna idéer. Detta förde honom in i en destruktiv spiral.
 
 
 

Share