Sista utställningen innan stängningen

 

Under fler år har “Kirunabornas vardagsrum” även fungerat som utställningsrum för Kiruna Konstgille. Kiruna stadshus uppfördes i början av 1960-talet av arkitekten Artur von Schmalensee. Men nu är det precis som i Per Mybergs gamla slagdänga 34:an: “Ja nu är det slut på gamla tider, ja nu är det färdigt inom kort, nu skall hela rasket rivas, nu skall hela rasket bort”.

När LKAB utvidgar gruvdriften i den malmåder som sträcker under staden måste stora delen av staden flyttas och det gamla stadshuset kommer att rivas. Kiruna Konstgille avslutar därför en epok i stadshuset med sin Trettondagsutställning där man ställer ut Lina Maria Viitala och hennes konstverk som skildrar starka kvinnor och tjejer.

I det samiska nyhetsprogrammet Oddasat kan man se ett reportage från utställningen och höra en intervju med vice ordförande Gunilla Kangas som berätta om utställningen.

 

Share