En strålande utställning

 

Förra året visade Bildmuseet i Umeå utställningen “Perpetual Uncertainty / Samtida konst i atomkraftens tidsålder”. I utställningen hade man samlat konstnärer från Europa, Japan, USA och Australien som undersökte erfarenheter av atomkraft, radioaktivt avfall, strålning och den komplexa relationen mellan kunskap och mycket långa tidsperspektiv. I slutet av februari öppnar utställningen på Malmö konstmuseum.

Om utställningen från Malmö konstmuseums hemsida:

Ken + Julia Yonetani, Crystal Palace: the great exhibition of the works of industry of all nuclear nations, 2012-16.

“Perpetual Uncertainty samlar konstnärer från Europa, Japan och USA för att undersöka frågor om radioaktivitet, strålning och om utmaningen i att förstå och hantera mycket långa tidsperspektiv.

Konstverken i utställningen diskuterar hur kärnkraft har påverkat vårt sätt att tänka kring begrepp som minne, kunskap och tid. Hur kan man till exempel förstå halveringstiders svindlande tidsperspektiv? Hur kan vi kommunicera på ett sätt som förstås av människor, som måste känna till vårt radioaktiva avfall, om 100 000 år? Går det ens att föreställa sig hur världen kommer vara då?

Utställningen ger perspektiv på hur det är att leva idag. Sju år efter olyckan i Fukushima och 32 år efter Tjernobyl. En tid där provsprängningar och upprustning av kärnvapen påminner oss om hotet av ett kärnvapenkrig. Och en tid där vi bara är precis i början av den närmast oändliga tid som radioaktivt avfall måste förvaras innan de slutar vara aktivt.

Medverkande konstnärer är James Acord, Shuji Akagi, Lise Autogena och Joshua Portway, Erich Berger och Mari Keto, Nick Crowe och Ian Rawlinson, Don’t Follow the Wind, Finger Pointing Worker, Dave Griffiths, Isao Hashimoto, Erika Kobayashi, David Mabb, Cécile Massart, Eva och Franco Mattes, Yelena Popova, Susan Schuppli, Shimpei Takeda, Kota Takeuchi, Jon Thomson & Alison Craighead, Suzanne Treister, Andy Weir, Robert Williams och Bryan McGovern Wilson och Ken + Julia Yonetani.

Perpetual Uncertainty är producerad av Bildmuseet i Umeå och kuraterad av Ele Carpenter, Goldsmiths University of London.”

Läs mer om utställningen på Bildmuseets hemsida: http://www.bildmuseet.umu.se/sv/utstaellning/perpetual-uncertainty/22269

eller lyssna på ett reportage från Kulturnytt från 2016 om utställningen.

Share