Sigrid Hjertén på Waldemarsudde

 

“Sigrid Hjertén (1885-1948) är en av det svenska avantgardets frontgestalter. Hon var i sin ungdom elev till Henri Matisse i Paris där hon även tog starka intryck av Paul Cézannes måleri. I samtiden både hyllades och kritiserades hon för sitt expressiva färgmåleri. På utställningen visas ett stort antal av Sigrid Hjerténs verk från 1910-talet fram till det publika och kritikerrosade genombrottet på 1930-talet” skriver Waldemarsudde på sin hemsida om utställningen.

Läs mer om utställningen på museets hemsida: https://www.waldemarsudde.se/utstallningar/utstallning/2018/sigridhjerten/

Sigrid Hjertén. Ateljéinteriör, 1916. Olja på duk, 176×204 cm. Foto: Prallan Allsten / Moderna Museet

 

Sigrid Hjertén är också aktuelll i SVTs programserie Konsthistorier. I avsnitt 1 som handlar om porträtt får vi möta Sigrid Hjertén och Liselotte Watkins.  Sigrid Hjerténs färgstarka målningar har gjort henne till en av våra största modernistiska konstnärer men under historiens gång har hon mest blivit uppmärksammad för sitt personliga öde, sin psykiska sjukdom och relationen till sin man och kollega Isaac Grünewald. I det här avsnittet dyker den internationellt uppburna illustratören Liselotte Watkins ner i Hjerténs expressiva konst. I programmet medverkar även bland annat Carin Ellberg och Thomas J Price. Se hela programmet på SVT Play.

 

Från Sveriges Konstföreningar kan anslutna konstföreningar låna två filmer om Sigrid Hjertén:

“Sigrid och Isaac” av Anders Wahlgren, (2005), 76 min. DVD, Filmnr. 740. Beskrivning: En annorlunda långfilm om konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald om deras kärlek, konstnärskap och kamp för överlevnad, i en svår tid som i mycket påminner om vår. Konstnärsparet Sigrid Hjertén och Isaac Grünewald levde ett mycket dramatiskt liv. Med dialog av Gunilla Röör och Philip Zandén.

I “Min konsthistoria” av Göran Gunér: DVD III NAIVISTER OCH MODERNISTER ingår filmen Sigrid Hjertén, målarinna (9 min).

 

Läs mer hur er konstförening kan låna filmerna.

 

 

Share