Slow Art Day – titta långsamt på konsten

 

Vi spenderar i genomsnitt 15-20 sekunder framför varje konstverk i en utställning. Många konstverk har kanske tagit veckor, ja månader, eller till och med år att färdigställa. Kan man på under minuten förstå ett konstverk? Slow Art Day, som äger rum den 14 april varje år, är en dag som ägnas åt att titta på konst långsamt.

Slow Art startades 2008 av Phil Terry, som ett experiment. Vad skulle hända om han istället för att rusade igenom en utställning med hundratals konstverk, istället valde ut ett par stycken och ägnade all tid åt dessa verk. Terry valde att titta på Hans Hoffman’s Fantasia, Jackson Pollock’s Convergence, och några andra verk som var en del i Judiska museets Action/Abstraction utställning under 2008. Terry uppskattade upplevelsen så mycket att han nästa år valde att göra om samma sak, men nu tog han några vänner med sig. Sedan dess har Slow Art Day utvecklats och spridit sig över världen.

Rörelsen har ett motto på sin hemsida som man har hämtat från den amerikanska författaren Henry David Thoreau:

It’s not what you look at that matters, it’s what you see.

En av de konsthallar i Sverige som har hakat på Slow Art trenden är Röda Sten i Göteborg som under mars, fram till den 14 april arrangerar Slow Art dagar, där besökarna bjuds in att titta närmare på ett verk i utställningen och efteråt slå sig ner över en kopp te och pratar om upplevelsen. Läs mer på Röda Stens hemsida.

 

Liknande inlägg

Share