NåDa – samtidskonst och kulturminnen i Norge

Norske Kunstforeninger startade 2017 projektet NåDa som kombinerar samtidskonst och kulturarv för ungdomar mellan 12-18 år. I samarbete med en konstnär får ungdomarna möjlighet att skapa konstprojekt med utgångspunkt från lokala kulturminnen.

Haldens Kunstforening har till exempel samarbetat med konstnären Siri Austeen som vid ett gammalt spinneri har skapat ljudkonst tillsammans med ungdomarna. Läs mer om projektet här.

Tio norska konstföreningar deltar i projektet som utgår från ett brett spektrum av olika kulturminnen från träskoproduktion till en autentisk 50-tals biograf. Ambitionen med NåDa är att få ungdomarna att intresse sig för sin hembygds kulturminnen och se sig själva som en viktig del av kulturarvet och förhoppningsvis sedan aktivera sig i olika konst- och kulturminnesföreningar.

Liknande inlägg