Michal Hudak och Konsten att mötas

 

Konstnären Michal Hudak är aktuell på Virsbo konsthall i utställningen Konsten att mötas som pågår fram till den 27 maj. Medverkar gör också konstnärerna Reza Hazare, Shahrzad Nikzad och Zaria Zardasht. Vi pratade med Michael om hans uppväxt i Tjeckoslovakien och hur han använder pussel för att aktivera sin publik.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Michal Hudak utställning på Virsbo konsthall 2018

-Mitt namn är Michal Hudak och jag arbetar som konstnär, illustratör och barnboksförfattare. Jag kom till Sverige som flykting från f.d Tjeckoslovakien, idag skulle det vara Slovakien. Jag drogs tidigt till det konstnärliga skapandet. En stor förebild för mig var den legendariske grafikern och illustratören Albin Brunovsky. Efter mina studier på KTH i Stockholm, arkitektur, har jag orienterad mig mer och mer mot konst. Jag arbetar med grafik (djup- och plantryck), måleri och skulpturala objekt men även illustrationer och grafisk formgivning.

-Jag växte upp i ett område i Slovakien som grundades av tyska köpmän och gruvarbetare. Små stadskärnor med smala, djupa huskroppar och smala, vindlande gränder. Allt detta fann jag även i Gamla Stan i Stockholm och därför har det blivit några barnböcker om denna magiska stadsdel.  Den senaste barnboken heter ”Hej, Gamla Stan!”.

Hur kom du med i projektet Konsten att mötas och vad har det betytt för dig?

-Jag tror det var förra året, 2017, som Ola Öhlin, initiativtagare till Konsten att delta skickade ut förfrågan om hjälp för nyanlända konstnärer. Han efterfrågade mentorer som skulle träffa dessa konstnärer och som skulle finnas till för att ge dem stöd. Jag vet hur viktigt det var för mig när jag kom till Sverige att träffa andra konstnärer så jag anmälde mig för att få vara med i ”Konsten att mötas”. Jag är just nu mentor åt en konstnär men har kommit i kontakt med flera andra invandrade konstnärer. I samtal med dem försöker jag förmedla kontakter med andra konstnärer, ge tips om gallerier, verkstäder, konstskolor m.m.

Kan du berätta lite om de konstverk som du visar på Virsbo konsthall?

-På Virsbo konsthall ställer jag ut först och främst några av mina ”Pussel”. Dessutom har jag en del bilder från en bildserie som heter ”Landskap för Johann Sebastian Bach”: Dessa bilder är inspirerade av J S Bachs musik och liv. I utställningen ingår också illustrationer till min bok ”Hej, Gamla Stan!”. På Virsbo konsthall har jag även en liten avdelning som heter  ”Konst för barn”. Det är bilder och grafiska blad som hör ihop med mina barnböcker.

Du har arbetat mycket med konstverk i form av pussel. Kan du berätta om bakgrunden och hur det fungerar?

Michal Hudak – Pussel Gamla Stan

-Mina ”Pussel” är interaktiva skulpturala installationer som inbjuder betraktaren att aktivt medverka i ett konstverk. För att arbeta med ett pussel och dess bitar måste man röra vid dem, ta upp dem, vrida och vända på dem. Medan besökare på en traditionell utställning får beröra ett konstverk endast med sin blick, får man i mina ”Pussel” komma i direkt, handgriplig kontakt med konstverket. Att få vara nära och ha en lekfull kontakt med ett konstverk ökar förståelsen och njutningen. Den taktila kontakten höjer konstupplevelsen till en ny nivå. ”Pussel” erbjuder lekfullt sökande efter helhet och utgår från vår gemensamma lust att leka. Denna lust finns kvar hos oss även när vi blir äldre och jag blir särskilt glad när jag ser vuxna människor släppa allt och ge sig hän åt pusslande.

Besök Michal Hudaks hemsida.

Share