Nya och gamla biennaler

 

Venedig, Istanbul och Whitney är några av de gamla biennalerna som du kan besöka i år. Medan Oslo får en ny egen biennal och i Havanna tar man nya tag efter förra årets inställda biennal p.g.a. av orkanen Irma.

 

Venice Biennale , 11 maj –24 november, 2019

Konstnärlig ledare i år för Venedig biennalen är Ralph Rugoff som kommer att bygga huvudutställningen kring begreppet “May You Live in Interesting Times”. Fake news sägs vara ett tema som man kommer att ta upp.

Oslo Biennial öppnar den 25 maj 2019

Oslo får i år en egen biennal. Kuratorerna Eva González-Sancho och Per Gunnar Eeg-Tverbakk planerar att rikta in sig på offentlig konst i stadsrummet.

Momentum Nordic Biennial of Contemporary Art, 1 juni–9 oktober, 2019

En annan norsk biennal är Momentum på  Galleri F 15 i Moss som riktar in sig på skandinaviska konstnärer. Marti Manen kommer att vara kurator för den 10:e upplagan som har titeln “Momentum10 / The Emotional Exhibition”.

Istanbul Biennial, 14 september–10 november, 2019

The 16e versionen av Istanbul biennalen har titeln “The Seventh Continent” och är kurerad av en veteran i biennal sammanhang, Nicolas Bourriaud.

13th Havana Biennial, 12 april –12 maj, 2019

Årets tema  “Construction of the Possible” refererar till biennalens tumultartade historia, som sträcker sig längre bort än orkanen Irma, som gjorde att biennalen ställdes in förra året. 

Whitney Biennial, 17 maj– 22 september, 2019

Förra upplagan av Whitney biennalen var också lite tumultartad med kontroversen kring Dana Schutz‘s målning av Emmett Till. Vi får se om årets kuratorer Rujeko Hockley och Jane Panetta lyckas undvika nya kontroverser.

 

 

Share