Konsthistoria för den digitala generationen – #2 Viral konst

Min mamma har målat den här tavlan och tror inte att någon kommer gilla den. Det är hennes andra tavla. Så lät inlägget på Reddit som blev startskottet för en viral succé och ett meta-konstverk med referenser till konsthistorien.

Foto av lillyofthenight. Källa Reddit

Det hela började med att läraren Cindi Decker från Florida skickade en bild på en nymålade tavla till sin son. Tavlan hamnade sedan på Reddit som är en social nyhetssida på Internet där vem som helst kan posta nyheter och där övriga användare sedan kan rösta upp eller rösta ned de olika inläggen beroende på popularitet.

Den svenska konstnären Kristoffer Zetterstrand såg bilden och gjorde sedan en ny tavla av fotot av Cindi som håller i sin tavla och la sedan upp ett foto där han själv håller i den nya tavlan som han målat. Sedan hakade någon annan på och målade av Zetterstrands foto och la upp ett nytt foto där konstnären håller i den nymålade tavlan. Fotografierna med målningar av konstnärer som målar av andras konstverk fick stor spridning på internet och plockade upp av olika nyhetsbolag. Konstverken hade alltså blivit virala.

Viral: Ett viralt fenomen är något som blir omtalat och snabbt kopieras och sprids av många människor inom deras sociala nätverk. Termen är en analogi med hur virus snabbt replikeras mellan olika individer under en epidemi. Exempelvis kan fotografier, videoklipp, tidskriftsartiklar, trender och personer bli kända Internetfenomen genom att delas och gillas på sociala medier och därmed bli virala. Källa Wikipedia

Nu är inte Kristoffer Zetterstrand en helt okänd konstnär utan har sedan tidigare gjorts sig känd för en större publik på Internet när han till exempel skapade alla målningar till spelet Minecraft. Han har också gjort utsmyckningar på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Zetterstrand konst står också med det ena benet i den digitala världen och den andra i konsthistorien och har i flera konstverk arbetat med meta-konst, dvs konst som visar hur konst skapas. I oljemålningen The Mirror från 2014 leker han till exempel med Velázquez berömda verk Las Meninas, där man ser hela scenen reflekterad i en spegel. Så när Zetterstrand bestämmer sig för att måla av Cindi som håller i sin målning fortsätter han också på en  konsthistorisk tradition.

Det finns andra exempel på konstverk som blivit virala. Ett medvetet viralt verk är Bankys strimlade konstverk. Det var i oktober 2018 som Sotheby auktionerade ut Banksys konstverk Girl With a Balloon. När klubbslaget föll var priset uppe i $1.4 miljoner. Det som hände sedan lär går till historien som ett välregisserat mediespektakel. Tavlan gled långsamt ned genom ramen och strimlades som ett papper i en dokumentförstörare. Halvvägs igenom stannade bilden, vilket enligt Banksy berodde på ett fel, tanken var att hela tavlan skulle strimlas. För det samlade medieuppbådet blev det en nyhet att kabla ut över världen och sedan tog internet och sociala medier över och videon blev viral. För att ett konstverk ska betraktas som viralt krävs det att det inte bara sprids inom konstkretsar utan att den når en större allmän publik som i fallet med Banksy och Zetterstrand.

Vi kan avsluta med en annan historia som fick stor viral spridning. Den handlar om hur en åttioårig spansk kvinna fick för sig, att utan några som helst kunskaper, restaurera en 1800-tals fresk i sin lokala kyrka Santuario de Misericordia. Resultatet blev en katastrof, ansiktet liknar en apa var några av kommentarerna om den “förbättrade” målningen. Nyheten spred sig över världen och sociala medier hakade på och snart fanns det flera andra exempel på misslyckade restaureringar på nätet från Mona Lisa till Edward Munch Skriet som fått ett nytt ansikte.

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

Liknande inlägg