Peter Greenaways alfabet

 

Filmskaparen Peter Greenaways motto är “art is life and life is art”, och i denna dokumentär från 2017, regisserad av hans fru, fångas delar av hans liv som fjärilar arrangerade i alfabetisk ordning. Genom närgående konversationer med 16-åriga dottern Pip får vi en inblick i vem Peter Greenaway faktiskt är.

En lekfull dokumentär om filmskaparen Peter Greenaway. Tillsammans med sin 16-åriga dotter Zoë skapar han i denna film ett alfabet, som en karta över sitt liv och sina fascinationer. De börjar med A, som står för Amsterdam, men som även kan stå för autism, föreslår Zoë. Genom intima samtal med dottern lär vi känna Greenaway på djupet, vilket gör att hans hustru, multimediakonstnären Saskia Boddeke, lyckats skapa ett personligt porträtt av konstnären och fadern Greenaway.

Filmen går att se på SVT Play t.o.m 26 juli 2019.

 

Liknande inlägg

Share