Hela konsthistorien på 60 minuter

 

Konsthistorisk kanon är under omtolkning och andra konsthistorier – tidigare ohörda röster från det förflutna – framträder. I föreläsningsserien Hela konsthistorien på 60 minuter har Konstitutet bjudit in ett antal konstvetare att tala ingående om ett konstnärskap, en genre eller en epok som tidigare tillhört det gömda, glömda eller fördömda. Deras uppgift: att hela konsthistorien på 60 minuter.

Den första föreläsningen höll Linda Fagerström, docent i konsthistoria och konstkritiker på temat ”Vem skrev konsthistorien?”.

I andra delen presenterade konstkritikern Måns Holst-Ekström sitt perspektiv under rubriken ”Grundläggande förändringar – En konsthistoria med utgångspunkt i Elsa von Freytag-Loringhofens konstnärskap”

Den tredje föreläsningen pratade konsthistorien och tidigare graffitimålaren Jacob Kimvall om den parallella histoireskrivningen som gatukonsten och graffitin utgjort.

I den fjärde delen föreläste konstnären, musikern och författaren Leif Holmstrand. I föreläsningen guidade han oss genom en alternativ konsthistoria, en pervers, skadad, snäll, arg, glad, inte så straight.

(text från Konstitutets hemsida)

På Konstitutets hemsida kan du lyssna på alla poddarna: https://www.konstitutet.se/hela-konsthistorien

Share