Konsthistoria för den digitala generationen – #3 Meme och Mona Lisa

 

Genom olika meme får konsthistorien nytt liv på internet. Ett meme muterar och sprids som ett virus. Ofta finns någon fyndig eller intern fras skriven på bilden eller så kan man hitta den ikoniska Mona Lisa med en katt i famnen eller placerad in i en samtida kontext där hon t ex dabbar framför betraktaren.

Aled Lewis ”Not sure if art” (2012)

I serien Futurama, som är skapad av Matt Groening som också gjort The Simpsons, möter vi Philip J. Fry. Fry är ett misslyckat pizzabud i New York som vid tolvslaget till millennieskiftet av misstag blir nedfryst och vaknar upp först 1000 år sedan i en framtidsvärld.

Fry med sina halvt hopknipna ögon med en text i stil med – ”jag är inte riktigt säker”…har blivit ett populärt meme på internet. Ett exempel är Aled Lewis version från 2012 med texten: ”Jag är inte säker om det är konst – eller ett brott mot upphovsrätten”. En träffsäker bild av dilemmat med dagens delningskultur, där upphovsrätten ofta kommer i konflikt med unga människors kreativa uttryck av att mixa och blanda allehanda kulturella uttryck som de hittar på nätet.

Meme (ˈmiːm) kommer från grekiskans ord för minne. Det användes av Richard Dawkins i boken Den själviska genen från 1976 och var från början ett begrepp inom genetiken. Idag förknippas meme främst med internetkulturen. Många internetmem består av stillbilder med en fyndig rubrik högt upp och en längst ner på bilden med stora bokstäver, precis som i memet med Fry till höger.

Den kända konstnären Pablo Picasso sa i en intervju” Bra konstnärer kopierar. Stora konstnärer stjäl.” Picassos storhet ligger kanske i att han troligen stal citatet från någon annan. Som många andra bra citat, så är upphovskällan ofta dunkel och det finns många andra som aspirerar på att sagt liknande saker.

Men Picasso visar på att det finns en skala inom konsten när det handlar om hur konstnärer påverkar varandra och bygger vidare på andras verk. På den negativa sidan pratar man om att man förfalskar, kopierar eller plagierar någon annans verk,  medan en mer positiv bild är att säga att man inspireras av någon, medan det sedan återigen går åt det negativa hållet när man medvetet förvanskar ett konstverk och gör en parodi eller travesti.

Idag lever vi en i delningskultur där vi blandar högt och lågt, mixar och remixar. Vad som är kopia och vad som original är inte alltid så lätt att veta.

Leonardo da Vincis Mona Lisa från början av 1500-talet är en av världens mest kända målningar. Men det var först när någon stal tavlan från konstmuseet Louvren i Paris 1911 som allmänheten fick upp ögon för henne. Innan dess var det bara en många kända tavlor i museet. Idag är Mona Lisa en av de främsta orsakerna till att miljontals människor varje år köar för att komma in på Louvren. Mona Lisas mytomspunna berömmelse har också lett till att hon dyker upp i alla möjliga sammanhang från reklamfilmer till olika memes på internet.

Leonardo da Vinci,
”Mona Lisa” ( 1503-1506)

Redan 1919 gjorde konstnären Marcel Duchamp det här verket (bilden nedanför), som finns i flera olika versioner. Man skulle kunna se det som ett tidigt exempel på ett meme. På ett vykort föreställande Mona Lisa, målade Duchamp en mustasch och skrev förkortningen L.H.O.O.Q. under bilden. Uttalar man bokstäverna på franska så låter som det en vulgär fras. Om du blir nyfiken på vilken så kan du googla det.

Marcel Duchamp, L.H.O.O.Q, (1919)

Om Mona Lisa är konsthistoriens affischnamn så är Lara Croft dataspelens motsvarighet. Lara Croft är en kvinnlig motsvarighet till Indian Jones och har figurerat både som spel och som film. 1999 modifierade konstnären Robert Nideffer spelet Tomb Raider så att Lara Croft fick mustasch och getskägg i spelet. Lara Croft med mustasch är en modern populärkulturell tolkning av Duchamps version av Mona Lisa.

Robert Nideffer modifikation av spelet Tomb Raider (1999)

Vad vore internet utan alla dessa katter? En del katter har blivit världskändisar som Maru och Grumpy cat. Svetlana Petrova har en katt som heter Zarathustra. Det är en kraftig katt som dyker upp i alla möjliga konsthistoriska sammanhang. Som här i famnen på Mona Lisa. Petrova kallar sina verk FatCatArt och på Zatrathustras egna hemsida kan du följa hans äventyr i konsthistorien.

Svetlana Petrova, Fat Cat Art – Mona Lisa, (2012) True version

 

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

Share