Daniel Fleur på konstföreningen Aura

I mötet mellan den digitala bilden och målningen hittar konstnären Daniel Fleur sin inspiration. Vad händer med bilder av till exempel ett landskap när det passar genom kameralinsen och sedan överförs digitalt till datorn och sedan återigen blir analog som en målning? Vad är den digitala bildens substans och vad är dess relation till måleri frågar sig Fleur?

Konstföreningen Aura visar på Kronohuset i Lund mellan den 16/2-17/3 utställningen Least Recently Used med den malmöbaserade konstnären Daniel Fleur.

I pressmeddelandet skriver konstföreningen Aura om utställningen:

Daniel Fleur från utställningen Least Recently Used

I våra liv vävs det digitala och det analoga samman. Måleriet och den digitala bilden, materialen, representerar sig själva. Samtidigt används de som medel för att beskriva något annat. Oscillerande mellan det materiella och immateriella möter oss Daniel Fleurs målningar som förvaltare av dessa två erfarenheter.

I utställningen visas målningar uppbyggda av produktion och reproduktion. Ett specifikt ljustillstånd har i några sekunders slutartid blivit fruset och digitaliserat. Fotografiet av målningen har sedan fungerat som startpunkt till en ny målning. Översättningen av information och komprimeringen skapar avvikelser. Ett litet skifte av färgtemperaturen kan orsaka stora förändringar. Storleksändringar likaså.

Detta får form och sker inför våra ögon. Varje målning blir samtidigt ett skapande och ett återskapande. Men det handlar inte bara om ett då och ett nu, utan också om ett kommande, där bilden fortsätter att förändras.

Least Recently Used (LRU) refererar till den algoritm som tillämpas för att hålla nyligen lagrad information högst upp i minnet. Då ny data registreras placeras det överst av algoritmen. När minnesgränsen har uppnåtts, kommer den data som lagrats längst att tas bort från minnet.

Daniel Fleur (f. 1992) bor och är verksam i Malmö. Han är utbildad vid Konsthögskolan i Malmö där han tog sin masterexamen 2018. Daniel Fleur har bland annat ställt ut hos Galleri KANT i Köpenhamn, Wadström Tönnheim Gallery i Malmö och Marbella, Galleri Thomas Wallner i Simris och hos Malmö Konstmuseum.

Läs mer på konstföreningens Auras hemsida.

Liknande inlägg