Konsthistoria för den digitala generationen – #4 hovmålaren Joseph Ducreux och raptexter

 

Den osannolika kombinationen av Ludvig den XVIs hovmålare baron Joseph Ducreux och explicita raptexter är ett bevis på hur en relativt okänd 1700-talskonstnärs tavlor plötsligt kan bli en viral succé på nätet.

Meme av Joseph Deucreux Self-portrait of the artist in the guise of a mockingbird (ca. 1793)

Nu är kanske inte alla medvetna om att när de ser Joseph Deucreux självporträtt Self-portrait of the artist in the guise of a mockingbird (ca. 1793) med texten “DO NOT DESPISE THE RACKETEER INSTEAD DESPISE HIS SPORT” att målningen är gjord av en av Ludvig den XVIs hovmålare. De kanske inte heller vet att texten är en föråldrad språklig översättning av en textrad från rapparen Ice T:s ablum 7th Deadly Sin och låten Don’t Hate The Playa. Det finns många andra exempel på raptexter som har skrivits om och hamnat på Deucreux självporträtt.

Det första memet med Deucreux  dök upp redan 2009 och spreds sedan snabbt på forum som 4chan och Meme Generator i olika versioner.

Image macro  är en digital bild med någon form av text som i exemplet till höger. Det är den vanligaste formen av meme och det behövs inget avancerat program för att skapa dem. På internet finns också olika sidor där du kan skapa egna meme utifrån ett bibliotek av bilder där du själv kan lägga till text.

Deucreux föddes 1735 och var en fransk adelsman som fick i uppdrag att måla av drottningen Marie Antoinette och Ludvig den XVI. Han anses ha målat det sista porträttet av kungen innan han avrättade under franska revolutionen. Men Deucreux är bäst ihågkommen för sina självporträtt. Under 1780-90 skapade han en del märkliga porträtt där vi ser konstnären gäspa eller göra andra konstiga grimaser. Deucreux var som många andra under hans tid intresserad av fysionomi och han trodde att man kunde avläsa en människas karaktär genom deras ansiktsuttryck.

Joseph Ducreux Le Discret (1786)

På grund av sina speciella uttryck har Decreuxs målningar också blivit populära att interagera med där de hänger på museerna. Ett av hans porträtt visar en man som sätter fingret till läpparna och hyssjar åt betraktaren. Att då låta sig fotograferas framför tavlan medan man kupar händerna framför munnen och skriker är förstås en kul grej som man sedan kan lägga upp på nätet.

Det finns en hel genre med den här typen av fotografier där museibesökare interagerar med konsten och till exempel låter sig kyssas av statyer, blir slagna eller bara sätter en mobil i handen på en antik skulptur. Ett exempel är http://museumofselfies.tumblr.com/ där besökare har fotat av konstverk så de ser ut som om det tar en selfie.

 

 

 

 

Liknande inlägg

Share