Konsthistoria för den digitala generationen – #6 De döda mästarna kommer till liv

 

Salvador Dali sa en gång  “Si muero, no muero por todo” som översatt blir “Om jag dör, kommer jag inte att dö fullständigt”. 30 år efter sin död verkar det som hans profetia har besannats för på Dali Museet i Florida har Dali återuppstått med hjälp av artificiell intelligens. 

Du har säkert hört talas om Fake News, när man medvetet sprider osanna och manipulerade nyheter på nätet för att påverka människor till exempel inför ett val. En mer oroande utveckling är det som kallas Deep Fake News, där videomaterial manipuleras med hjälp av artificiell intelligens (AI). Om man matar en AI med tusentals filmklipp där president Trump håller tal så kan man lära upp den att härma presidentens kroppsrörelser och mimik. Man kan sedan låta en skådespelare läsa ett tal och AI:n kan sedan kombinera skådespelarens munrörelser och mimik med presidentens ansikte så du får en helt ny video där Trump säger vad skådespelaren vill att han ska säga. Tekniken är väldigt bra och rörelserna är så pass synkroniserad att det är nästan omöjligt att se att det är en förfalskning.

Salvador Dali museet har använts samma teknik för att återuppväcka Dali för att välkomna museibesökarna. Tusentals timmar med intervjuer och filmklipp av Dali har matas in i en AI och sedan har man använt en skådespelare med samma kroppsform som Dali som har fått agera och säga replikerna. Sedan har AI:n lagt på en ansiktsmask av Dali på skådespelaren och synkroniserat den med läpprörelser och mimik. Resultat är kusligt likt Dali, i klippet nedan kan du se hur det kommer att se ut.

På samma sätt kan man göra med andra konstnärer så länge det finns tillräckligt med rörligt bildmaterial. Desto större mängd material desto bättre kommer kopian att bli, några enstaka fotografier eller oljemålningar av konstnären skulle inte fungera. Det pågår även försök med att härma tal. Genom att låta en AI lyssna på inspelat ljudmaterial kan den sedan härma talet med alla de språkliga egenheterna och karaktärsdrag som personen har. Om man sedan slutligen kombinerar det med ett stort textmaterial av vad en konstnär har sagt, så kan man skapa en digital kopia av en konstnär som både ser ut som, beter sig som, låter som och som du dessutom kan föra en diskussion med och som kan guida dig genom utställningen.

 

 

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

Liknande inlägg

Share