Konsthistoria för den digitala generationen – #10 GIF:en och den animerade konsthistorien

 

Bakom pseudonymerna Scorpion Dagger och Kiszkiloszki hittar man två konstnärer som arbetar med att animera konsthistorien och skapa nytt innehåll i gamla målningar.

I internets barndom var den animerade GIF:en ett populärt inslag att krydda sin hemsida med. Det var väldigt vanligt att man på hemsidor kunde se rörliga bilder av brevlådor, texter som “Under construction” och andra grafiska element som rörde sig och blinkade i alla möjliga färger. I den snabba tekniska utvecklingen var det väl få som trodde att GIF:en trettio år senare fortfarande skulle vara ett av de mest populära och spridda bildformaten på nätet i form av animerade emoijes och memes.

Graphics Interchange Format (GIF) är en standard för icke-förstörande komprimering av bilder som utvecklades av Steve Wilhite när han jobbade på CompuServe 15 juni 1987. Den är speciellt populär på webben, inte minst för att den ger möjlighet till skapa enkla animationer. ur Wikipedia

På sociala medier har konsthistorien fått ett nytt liv. En generation som vuxit upp med internets överflöd av bildmaterial använder idag olika bildverktyg för att förändra och anpassa de konsthistoriska bilderna till populärkulturella företeelser. I denna klipp-och-klistra-kultur uppstår en rad parallella konsthistorier, populärkulturella hybrider och memes som sedan sprids viralt på Facebook, Tumblr och i andra sociala medier.

Animerad gif av James Kerr eller SD (Scorpion Dagger)

James Kerr eller SD (Scorpion Dagger) som han signerar sina verk med är en kanadensisk konstnär som skapar animerade GIF:ar där han blandar konsthistoriska målningar från tidig och nordlig renässans med samtida företeelser. James Kerr började publicera sina animationer på sitt tumblrkonto 2012. I sin dator har han byggt upp en stor samling av kroppsdelar, bakgrunder och figurer från olika målningar. Från sitt digitala bibliotek kan han sedan skapa collage som han animerar och publicerar på nätet. I bilderna hittar vi helgon, Jesus, präster, nunnor och andra konsthistoriska personer som placerats in i en samtida kontext. Dessa heliga personer uppträder som vanliga ungdomar. De festar, åker skateboard, kör bil, tatuerar sig, spelar elgitarr, tränar, sitter vid datorn eller beställer hamburgare. Kerr har sagt att han vill skildra hur figurerna på tavlan skulle bete sig om de hade haft möjlighet att lämna museet när det stänger och leva som vanliga människor.

En viktig inspirationskälla för Kerr är den flamländska renässansmålaren Hans Memling (1430-1494). Memling föddes i Tyskland med var verksam i Brügge fram till sin död. Han målade främst porträttbilder, religiösa motiv och altarskåp.

Efter den stora uppmärksamheten på internet ville Kerr ta nästa steg och skapa en bok med sina mest populära GIF:ar. Det låter förstås kontraproduktivt att trycka bilder av animerade bilder från internet i en bok. Men till boken Do You Like Relaxing? skapade han också en app som använder augmented reality vilket gör att när du läser av vissa av bilderna i boken med din mobil så kan du se hela animationen.  På så sätt kan animationerna fortsätta att fungera i ett traditionellt medium som en bok.

Simple Net Art Diagram från 1997 av konstnärskollektivet  MTAA 1997 anses vara en av de första konstnärliga GIF:en på nätet. Den består av en bild som visar två datorer sammankopplade med en sladd och i mitten blinkar en röd blixt. Vid blixten har man skrivit texten “The art happens here”. Det finns många konstnärer som arbetat med GIF:ar och de har under de senaste åren gjorts en del konstutställningar bara med animerade GIF:ar. Till en av de mest kända brukar man räkna  Cory Arcangels Super Mario Clouds (2002) som består av en blå himmel med några vita moln som scrollar över bilden. Himlen är en av dataspelsvärlden mest kända och kommer från spelet Super Mario. Arcangel har helt enkelt skapat en animerad GIF från ett av populärkulturens mest kända dataspel men samtidigt skapat en ny kontext för bilden.

Animation av Kajetan Obarsk som på Tumblr kallas sig Kiszkiloszki.

Kajetan Obarsk som på Tumblr kallas sig Kiszkiloszki skapar liksom James Kerr animerade GIF:ar utifrån en konsthistorisk bildvärld. Han har till exempel använts sig av surrealisten Rene Magrittes målning Golconda (1953) som visar hur det regnar ner kostymklädda män över en stad. I Kiszkiloszki version ser vi en nyhetsreporter som i direktsändning rapporterar från detta märkliga fenomen när människor faller ner från himlen och krossas mot marken. I en annan animation har Kiszkiloszki använt sig av Francisco de Goya kända målning Saturnus äter upp sin son. I animationen sitter Saturnus på en parkbänk och äter på en människokropp när en flock duvor närmar sig. Saturnus sliter då loss en kroppsdel, som om det vore frågan om en brödbit, och matar duvorna med den. Som ni märker så har Kiszkiloszki en förkärlek till det lite morbida och groteska i sina animationer.

En av mina egna favoriter bland Kiszkiloszki animationer är annars den med Leonardo da Vinci som sitter framför sin dator och arbetar med målningen Damen med hermelinen i Photoshop. I programmet finns en knapp där han kan ändra vilket djur damen ska hålla i sin famn som en pingvin, en hummer eller en giraff.  Kanske är det så konsthistoriens mästare skulle ha arbetat med bilder om de hade levt idag och haft tillgång till dagens teknik? Animationen visar också hur lätt det är idag att manipulera bilder. Genom några knapptryckningar i ett bildredigeringsprogram kan man ändra detaljer i bilden och på så sätt skapa helt nya kontexter i konsthistoriska verk. 

James Kerr alias Scorpion Dagger: http://www.scorpiondagger.com/

Kajetan Obarsk alias Kiszkiloszki: http://kiszkiloszki.tumblr.com/

 

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

 

Share