Konsthistoria för den digitala generationen – #11 AR och Rembrandts anatomi

 

En av Rembrandts mest kända målningar är Doktor Tulps anatomilektion från 1632. Målningen visar en obduktion som äger rum i en anatomisk teater. Genom en AR-app kan du i ditt eget vardagsrum kliva in i målningen och studera scenen från olika perspektiv.

Augmented Reality (AR) betyder förstärkt verklighet och är en blandning av virtuell och verklig verklighet. Här kliver du inte in i en virtuell värld utan lägger istället på olika lager på den riktiga verkligheten. Det populära spelet Pokemon GO är ett exempel på hur man kan använda AR i sin mobil.

Mauritshuis museet i Haag har tagit fram en AR-app där man har återskapat Rembrandts berömda målning i 3D. När du startar appen går du först igenom en portal och på avstånd ser du scenen. Du kan sedan genom mobilens kamera utforska målningen genom att röra dig runt i din egen lägenhet som nu har förvandlats till en anatomisk teater där dr Tulip är i färd med att dissekera en människokropp.

 

 

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

Share