Konsthistoria för den digitala generationen – #12 Vermeer i AR

Johannes  Vermeer, född 1632 i Delft i Nederländerna är känd för sina mycket realistiskt utförda vardagsmotiv. Johannes Vermeer har lämnat efter sig ett begränsat antal målningar. Det finns idag 34 målningar med säker attribuering och tre som är omtvistade. Google Art and Culture har digitaliserat alla tavlorna och samlat dem i en digital utställning.

I utställningen “Meet Vermeer” hittar du 36 målningar från 18 olika museer från 7 olika länder. Här hittar du kända verk som Flicka med pärlörhänget och Musiklektionen tillsammans med mindre kända verk samlade under samma tak. Du kan ladda ner appen Google Arts and Culture på din mobil och se utställningen med hjälp av Augmented Reality (AR), som fungerar så att du i din telefon kan projicera hela utställningsrummet hemma i det eget vardagsrum och gå omkring i den. Ett annat alternativ är att besöka hemsidan: https://artsandculture.google.com/project/vermeer och där vandra omkring i utställningen på din skärm.

 

I artikelserien “Konsthistoria för den digitala generationen” kommer vi att lyfta fram olika exempel på hur konsthistoriska verk med hjälp av nya tekniker och plattformar kan få nytt liv och användas för att spegla vår samtid.

Share