Streama konstfilm

 

Flera konstmuseer som Louisiana Museum of Modern Art, Moderna Museet och MoMa i New York gör regelbundet intervjuer och reportage med konstnärerna i sina utställningar. Många av filmerna finns tillgängliga i olika kanaler på nätet och kan streamas för den som är intresserad att lära sig mer om samtidskonst.

 

Louisiana Channel har flera olika serier som Advice to the Young där äldre konstnärer som Ed Ruscha och Karin Mamma Andersson delar med sig av sina erfarenheter till en yngre generation eller Artists on One Work där konstnärer berättar om ett betydelsefullt verk.

Moderna museet har också en hel del filmer kring sina utställningar som Hilma af Klint. Abstrakt pionjär till Michaël Borreman som berättar om Konst i en mörk tid.

Hos MoMA Channel kan du följa dokumentärserien At the Museum med bakomscene-reportage om hur man bygger utställningar och förbereder sig inför öppningen på ett modernt museum. Det finns också filmer om MoMAs utställningar och samlingar och serien In the studio får du lära dig mer om olika konstnärliga tekniker.

På Tates Channel kan du titta på konstnärssintervjuer med Valie Export, Sarah Sze med flera, och se deras serie How to paint like, där man visar hur man målar som berömda konstnärer.

Det finns naturligtvis många fler exempel. Sök på YouTube eller Vimeo efter olika konstmuseer eller konstnärer för att hitta fler exempel. Man ska inte hela glömma SVT Play och programmet K-Special som ibland visar konstnärsdokumentärer eller Vernissage TV som gör reportage från konstutställningar runt om i världen.

 

Share