Konsten och friheten

 

Den senaste tiden har den konstnärliga friheten blivit omdiskuterad och ifrågasätt när kommunpolitiker runt om i landet har försökt att styra hur den offentligt finansierade konsten ska se ut och vilka värderingar den ska uttrycka. Det har uppstått en hel del motreaktioner i form av panelsamtal och debattartiklar i ämnet. På den här sidan har vi samlat några av dem.

 

Panelsamtal

Vad betyder den konstnärliga friheten för ett samhälle? Panelsamtal på Moderna Museet i Stockholm den 10/11 2019.

Varför är det viktigt med samtidskonst i våra offentliga rum? Konsten och kulturens frihet är en av demokratins grundpelare, samtidigt har attacker mot konst- och kulturutövare ökat de senaste åren. Välkommen till ett panelsamtal med överintendent Gitte Ørskou, Sofia de la Fuente, konstnär, Olof Lavesson, tidigare kulturpolitiker och Elena Namli, professor i teologisk etik. Läs mer på Moderna Museets hemsida.

 

 

Armlängdsavstånd 30/9 2019

Konstnärernas Riksorganisation/Konstnärernas Riksorganisation Skåne och Kristianstad Konsthall/Regionmuseet bjöd in till ett publikt samtal om armlängds avstånd och vikten av fri konst.

 

Debattartiklar och artiklar

 

 

Share