Inspiration – Iconic Works på Nationalmuseum

Konstnärer har genom alla tider påverkats och inspirerats av tidigare epokers konstverk. Vissa konstverk som Leonardo da Vincis “Mona Lisa” och Rembrandts “Dr Tulips anatomilektion” har blivit ikoniska och återkommer gång på gång i olika variationer. Nationalmuseums utställning “Inspiration – Iconic Works” (t.o.m den 17 maj)  ger många exempel på samtida konstnärer som inspireras av klassiska tidlösa konstverk.

Recycle group "Sarkofag" (2019)

Recycle group “Sarkofag” (2019)

I utställningen hittar man Jeffs Koons Mona Lisa med en stor blå glaskula som reflekterar besökaren, Sara Masügers tolkning av Laokoongruppen där hon använt sig egen kropp som form för att ersätta antikens manliga kroppar eller Freddy Fabris tolkning av Rembrandts Anatomilektion med ett gäng medelålders hipsters som står lutad över en gammal motor.  Vi känner igen kompositionen, stilen och färgskalan med själva kontexten är samtida och säger oss något helt annat än originalet.

I Tom Hunters fotografi Kvinna som läser ett vräkningsbeslut anar vi att Vermeers Kvinna i blått som läser ett brev varit inspiration för denna tragiska historia och Recycle Group har skapat en soptunna med förlaga från romerska sarkofager. Den vita soptunna med sina reliefer ger en estetisk och bestående inramning i kontrast till dagens slit och släng samhälle.

Läs mer om utställningen på Nationalmuseums hemsida.

Vill du lära dig mer om hur ikoniska konstverk används och förändras av dagens internetgeneration så kan du ladda ner vår handledning: Konsthistoria för den digitala generationen. (PDF)

 

Share