Soffvisningar och digital förmedling

Kan inte publiken komma till museet, får museet komma till publiken. Med anledning av coronaviruset stänger allt fler museum och övergår istället till olika former av digital förmedling. Moderna Museet i Stockholm kommer under mars månad att arrangera soffvisningar där man varje dag kl. 12.00 sänder live från museet och berättar om valda verk ur samlingen.

Malmö Opera som stängt ner all publik verksamhet sänder varje vardag klockan 12.00 live från sin foajé och bjuder på dagens sång där operans sångare och musiker medverkar. Symfoniorkestrar, artister, teatrar och gallerier går i allt större utsträckning live för att kunna behålla kontakten med sin publik när allt fler evenemang blir inställda.

Tekniken och plattformarna att sända live har funnits länge och vi har under många år pratat om digitaliseringen, men behovet från kulturvärlden har inte riktigt funnits där. Kultur handlar i lika hög grad om möten som upplevelser, och alla som sett på TV-teater, en inspelad konsert på TV eller följt en digital visning av en utställning har saknat den rumsliga och publika delen av upplevelsen. Rent ekonomiskt finns det inte heller någon större vinning för många kulturinstitutioner eller andra arrangörer att sända live då det inte ger några biljettintäkter. Vanan och viljan för att köpa digitalt kulturellt innehåll finns inte riktig där ännu, och man kan inte gärna bryta en föreställning eller visning för att lägga in en reklamfilm eller sponsormeddelande.

Coronaviruset tvingar nu många kulturella arrangörer att tänka nytt för att upprätthålla sitt uppdrag och hålla kontakten med besökarna. Vi kommer därför, beroende på hur länge krisen pågår, att se fler exempel på soffvisningar, lunchsändningar, poddar och olika initiativ på sociala medier. Nationalmuseum publicera till exempel en serie på Facebook med konstverk som man kan titta på och diskutera kring med sina barn som måste vara hemma från skolan och en A-Ö serie där man varje dag tar upp olika begrepp och konststilar ur konsthistorien. Det och många andra kreativa initiativ kommer att berika vårt kulturliv medan vi befinner oss i karantän, men jag tror att alla väntar på den dagen då vi åter igen kan samlas och uppleva och samtala fysiskt kring olika kulturupplevelser igen.

 

Länkar:

Soffvisningar på Moderna Museet:

https://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/aktiviteter/soffvisningar/

Dagens sång på Malmö Opera: https://www.youtube.com/channel/UCvsLfkDxRRN-6gF_6SGy8Uw

Nationalmuseum konstens A-Ö: https://www.facebook.com/nationalmuseumswe/

Share