Shout out Church #5 av Anna Johansson

7/6 2021 Performance på Zoom

I Performanceverket "Shout out Church #5" blandar Anna Johansson sin barndoms religiösa strukturer med digitala strukturer. Hon skapar en ritual ackompanjerad av ljudet av klackar och en rytmisk sjungande melodi.

Från Shout out Church #5 av Anna Johansson

Performance på Zoom är ett nyskapande konstprojekt där tio konstnärer och konstnärsgrupper erbjuder konstföreningar att ta del av livesänd digital performancekonst. Att visa en performance för era medlemmar kostar inget. Sveriges Konstföreningar står för teknik och ersättning till konstnären. Läs mer

Presentation av mig:

Anna Johansson f.1981 är en stockholmsbaserad konstnär och verksam i Båtvarvets ateljéförening.  I sin konstnärliga process arbetar hon med performance och video. Hon har studerat på Umeå Konsthögskola och examinerades 2014. Tillsammans med kollegan Daniel Torarp driver hon föreningen Defib Art som arrangerar pop-up utställningar. Anna Johansson har bland annat deltagit i utställningar som Manifesta 10, on Board from Helsinki to St. Petersburg, PS2 Gallery i Belfast, Charlottenborg vårutställning i Danmark och performancefestivalen 13 festivalen i Göteborg.

Beskrivning av performance:

Performance verket ”Shout out Church #5″ är en vidareutveckling av en serie performance jag arbetat med under 2020. För varje performance tillkommer nytt manus, kostymer och miljöer .I verket ”Shout out Church #5″ korsbefruktar jag min religiösa barndoms struktur med digitala strukturer. Jag undersöker likheter som existentiella frågeställningar, prestation och rädslor. Jag ser varje performance som en förlängning av den föregående men som också bildar en ny struktur. I den nya strukturen bildas det nya ritualer.

I ritualen tar jag hjälp av ljudet av klackar och en rytmisk sjungande melodi. Ritualen gör att jag känner en känsla av makt som gör att jag kan uppleva en samhörighet eller uthärda min samtid. I ”Shout out Church #5” framför jag ett hundratal frågeställningar från Googles sökmotor. Frågeställningarna är varieranden allt från privata till existentiella som ”Hur går jag ner i vikt?” eller Kan jag smitta andra om jag har ont i halsen?” Till min hjälp arbetar jag med en grupp kvinnliga statister. Vi håller rytmen genom att marschera i takt. Flödet av frågeställningarna framförs på ett melodiskt sätt som påminner om de sånger en officer sjunger tillsammans med sina soldater under marsch.

Faktaruta

Titel: Shout out Church #5

Performance pågår: Ca 15-30 min

Max antal deltagare: 300 stycken.

Performance kan genomföras: Torsdag- söndag eftermiddag

Pressmaterial:

• Bild 1 – Bildtext: Från Shout out Church #1 av Anna Johansson
  • Bild 2 – Bildtext: Från Shout out Church #5 av Anna Johansson
  • Bild 3 – Bildtext: Från Shout out Church #5 av Anna Johansson

Boka den här performancen

Ange ert önskemål om datum och tid när ni vill att performance ska genomföras.
Från Shout out Church #1 av Anna Johansson
Från Shout out Church #5 av Anna Johansson