Anmäl dig till Konstdygnet 2024: Konstsamhället

1/8 2024

Den 12–13 september arrangeras Konstdygnet på Sörmlands museum i Nyköping, Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen.

Titeln till årets konferens har vi lånat från utredningen om kultursamverkansmodellen, Kultursamhället (2023). Den föreslår en mer effektiv kulturpolitik genom förbättrad samverkan mellan olika offentliga aktörer. I takt med att samhällets sektorer förändras står konsten inför nya utmaningar, men också möjligheter. Hur kommer Konstsamhället att se ut? Hur organiserar vi oss?

Under de senaste åren har allt fler konstnärer lämnat de traditionella konstscenerna i städerna och istället sökt sig ut på landsbygderna. Det väcker frågor om hur konstens geografiska spridning kan påverka intresset från kommuner och regioner, särskilt i ljuset av omställningen mot ett hållbart samhälle. Under årets Konstdygn får du en inblick i projekt och verksamheter som arbetar aktivt för att lyfta och ”om-tänka” en plats – ett slott, en före detta tumstocksfabrik, en banklokal, en lekplats, ett kolhus och en avfallsdeponi.

Välkommen att besöka produktionsplatser och utställningsrum i det sörmländska landskapet. Det blir föreläsningar, samtal, workshops och mingel med forskare och konstnärer. Torsdagen hålls på Sörmlands museum i Nyköping. Fredagen på Mellösaverken och Hälleforsnäs bruk i Flen.

Mer om programmet och anmälan hittar du här.