Christina Jutterströms stipendium 2021

Vid Sveriges Konstföreningars förbundsstämma den 29 maj tilldelades Märta Nylund, ordförande i Korpilombolo Kulturförenings konstsektion, Christina Jutterströms stipendum för 2021.

MOTIVERIN: År 2005 startade Nattfestivalen i Korpilombolo och sedan dess har den arrangerats årligen. Som nyvald ordförande för konstsektionen tog Märta Nylund sig an uppdraget med stor entusiasm och alltsedan 2005 har konsten varit en självklar del av festivalen. Genom egna kontakter och samverkan med olika konstaktörer i länet har regionala, nationella och internationella konstnärer kunnat engageras. Märta har, tillsammans med övriga medlemmar i konstsektionen, planerat och genomfört flera workshops och studiebesök för intresserade i Korpilombolo men även tillresta har kunnat vara med. I Korpilombolo har intresset för konst vuxit och breddats genom åren. Märtas betydelse för detta resultat kan inte överskattas.

Christina Jutterströms fond tillkom genom en donation av förre ordföranden i Riksförbundet Sveriges Konstföreningar, Christina Jutterström. Fondens ändamål skall genom ett stipendium uppmärksamma kreativa och driftiga konstföreningsledare i konstförening ansluten till Sveriges Konstföreningar, som arbetar på ideell basis i konstföreningsrörelsen för dess utveckling och fortlevnad.
Karin Westergren, förbundsstyrelsen och ordförande i norrbottensdistriktet, överlämnade stipendiet på plats i Korpilombolo. Coronatider så en begränsad skara. Märtas systrar Linnéa och Karin gladdes förstås över valet av stipendiat. Överlämnandet följdes via Zoom av deltagarna i förbundsstämman. Förrådet i bakgrunden har fått sin gestaltning av Sofia Waara, konstnär, Pajala
Och så var det fika förstås. Tony Fredriksson, Pajala, har gett skjutdörrarna till tidigare järnhandelns förråd sin graffitigestaltning.
Face me V, vandringsutställningen visas under juni månad i Medborgarhuset i Korpilombolo. Här syns Face me-stipendiaternas verk - den unga konsten visades upp i i direktsändningen till förbundsstämman. Perfect or Not, Viktor Rifalk, Kalix Ung med natur, Micah Lindgren. Luleå och Linnea was here, Linnea Sundström Piteå