Ny nystart 2023 – utbildning i konstgrafiska trycktekniker

Distriktsstyrelsen i Sörmland erbjuder styrelsen i de konstföreningar som är medlemmar i Sveriges Konstföreningar Sörmland ett utbildningstillfälle i konstgrafiska trycktekniker hos KKV Sörmlands tryckeriverkstad. Observera att år 2023 är sista året!

Distriktsstyrelsen i Sörmland har fattat beslut om fortsatta utbildningstillfällen i konstgrafiska trycktekniker hos KKV Sörmlands tryckeriverkstad under hela 2023, men därefter avslutas satsningen. Utbildningen har rönt stor uppskattning bland dem som tagit del av den, och vår förhoppning är att de styrelser som ännu inte deltagit i utbildningen nu anmäler sig. Följande uttalanden av några tidigare deltagare kan inspirera:

Jag och mina styrelsekamrater fick en väldigt trevlig och prestigelös introduktion om grafiska trycktekniker. Lars-Åke Cronholm var mycket kunnig, pedagogisk och hade gjort ett bra upplägg. Ett plus var att vi höll till i KKV:s verkstad. Anne-Li Gustafsson, ordförande Torshälla Konstförening

Jätteglad att jag gick på denna fina introduktion med Lars-Åke Cronholm. Den var mycket välplanerad och väldigt intressant. Fick en fin förståelse för vilket jobb som ligger bakom verk som skapas genom dessa tekniker. Hoppas verkligen att många fler tar tillfället i akt att besöka KKV Nyköping. Eva Kempe, Förening i konst Nyköping

Vi fick förmånen att lära oss mer om olika trycktekniker inom grafik. Lördagen den 9 april träffades 6 st från styrelsen på Grafikverkstan i Nyköping KKV. Lars-Åke gick igenom teknikerna inom grafiken på ett mycket bra sätt, vi blev inspirerade och intresserade av att gå en kurs och göra ett eget verk. Kan varmt rekommenderas. Hälsningar Konstföreningen Fokus i Oxelösund/Ingrid Åkerman ordf.

Erbjudandet gäller samtliga styrelser, alltså även dem som tidigare deltagit i utbildningen. Det är säkerligen flera styrelser som fått nya ledamöter sedan utbildningens start. Varje styrelse får liksom tidigare ett eget utbildningstillfälle.

Lars-Åke Cronholm, som håller utbildningen, säger: ”Vi samtalar om grafik och konstgrafiska tryckmetoder … . Ämnet är stort, spännande och intressant. Under tiden finns det tillfälle till frågor och goda samtal.” Under ca 2 timmar kommer Lars Åke Cronholm att lotsa deltagarna igenom grafiklokalens många olika trycktekniker. Utbildningen har följande innehåll:

 • Vad är konstgrafik?
 • KKV Sörmland och KKV-Riks, dess verksamhet och syfte
 • Traditionell tryckteknik – högtryck, djuptryck, genomtryck och plantryck
 • Tekniker vid Grafiska verkstaden på KKV Sörmland i Nyköping. Vi pratar om torrnål, collografi och screentryck och tittar på utrustning och arbetssätt, skillnader och likheter.
 • Övriga tekniker som trä- och linoliumsnitt, koppartryck
 • Vad är gicléetryck, datorgrafik och blandtryck?
 • Praxis för konstnären att numrera upplagor och signera grafiska tryck samt förvaring och inramning av grafiska blad

Enda kostnaden för deltagarna är resan tur och retur, fika samt eventuell lunch. Ta med egen kaffekorg!

Bokning av tider för introduktionen till konstgrafiska tryckmetoder våren 2023

Under våren 2023 föreslås följande fyra dagar och tider:

 • Lördagen den 15 april, kl. 10–12 alternativt 14–16
 • Tisdagen den 18 april, kl. 10–12 alternativt 14–16
 • Lördagen den 22 april, kl. 10–12 alternativt 14–16
 • Tisdagen den 16 maj, kl. 10–12 alternativt 14-16

Lars-Åke Cronholm är även öppen för att föreningarna och styrelserna själva föreslår datum. Ring då till honom för att boka tid (telefonnummer anges nedan). En förutsättning är att KKV Sörmlands Grafikverkstad är ledig och att Lars-Åke har möjlighet. Tänk på att viss framförhållning är nödvändig.

Plats

Konstnärernas kollektivverkstad, KKV Sörmlands grafikverkstad, Behmbrogatan 5, 611 44 Nyköping, www.kkvsormland.se

Kontakt

Intresseanmälan och bestämmande av datum och tid sker i samråd med Lars-Åke Cronholm på mejl: larsake.cronholm@gmail.com eller telefon: 070-558 14 13.

OBS!

 • Bokning av tider måste ske med minst en veckas framförhållning. Tiderna kan justeras senare om så önskas.
 • Avbokning måste ske senast en vecka före bokad tid.
 • Vid avbokning senare än en vecka i förväg debiteras distriktet av KKV Sörmlands grafikverkstad.
 • Detsamma gäller reserverade tider; de tas bort en vecka före reserverad tid.