Tips för konst och kultur

Här kommer styrelsens tips för januari - februari 2025.

Folkhemslägenheten

Lägenheten är en hemmiljö från slutet av 1940-talet som vi byggt upp inne i Nordiska museet. Den har två rum och kök och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden.

Folkhemslägenheten | Utställning | Nordiska museet i Stockholm

Stuckatörens våning 1884

Upplev ett borgerligt hem vid slutet av 1800-talet, med ett överflöd av skulpturala taklister och dekorativa rosetter. Axel Notini var en av de främsta stuckatörerna i det sena 1800-talets Stockholm. Hans eget hus är utsmyckat med stuckatur såväl utvändigt som invändigt. Hit tog han tilltänkta kunder för att visa prov på sin yrkesskicklighet. Boka visning 25 januari – 8 april.

Stuckatörens våning 1884 – Stockholms stad

K.A. Almgren sidenväveri & museum

Det enda ännu aktiva sidenväveri som finns kvar i Norden. Här vävs sidentyger och band på originalmaskiner i sin ursprungliga fabriksmiljö från 1860-talet. Det är också en plats för utställningar och program där det textila går som en röd tråd. Här möts samtid och historia.

K. A. Almgren sidenväveri & museum

Millesgården – WIENER WERKSTÄTTE

Wien runt år 1900 var en kreativ smältdegel, där kompositören Gustav Mahler gick på psykoanalys hos Sigmund Freud och Gustav Klimts livskamrat Emilie Flöge grundade modehuset Schwestern Flöge och stod modell för hans ikoniska verk Kyssen. I denna miljö grundades produktions- kooperativet Wiener Werkstätte av arkitekten Josef Hoffmann, konstnären Koloman Moser och mecenaten Fritz Waerndorfer år 1903. De ifrågasatte industrialiseringens framfart och ville lyfta hantverkarens status och värdet på hantverket. Konst och design skulle genomsyra allt från arkitektur, möbeldesign, mode och smycken till leksaker och bruksföremål. Filosofin att upplösa skiljelinjen mellan konst och hantverk, kom att bli central även inom svensk arkitektur och design. Visas 21 september 2024 – 26 januari 2025.

Millesgården – Ett museum med skulpturpark, konsthall, restaurang och antiksamling och butik.

Litografiska museet

Litografiska Museet finns sedan år 2005 på Sundby gård i Huddinge. Det drivs av Litografklubbens arkiv med stöd av Huddinge kommun. Målet är att hålla litografin levande genom att ha guidade visningar för grupper och enskilda, anordna kurser och utställningar och att trycka i museets verkstad.

Litografiska Museet – ARBETSLIVSMUSEUM – LITOGRAFISK VERKSTAD – UTSTÄLLNINGAR

Vårsalongen 2025 på Liljevalchs 14 februari – 27 april

Från årets nästan fyratusen ansökningar antogs totalt 177 konstnärer, med 282 konstverk. Bland dem som passerat juryns nålsöga finns en stor åldersmässig och geografisk spridning, från 18 till 78 år, från det sydliga Brösarp ända upp till Boden. Här samsas unga konstnärer med dem som länge haft konsten i sitt liv. Liksom tidigare år syns en stor variation i konstverkens material och teknik.

Vårsalongen 2025 – Liljevalchs

Folkhemslägenheten, Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet