Nu startar äntligen Konstens Vecka!

Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. Det är en vecka då Sveriges konstföreningar satsar extra mycket på att bjuda in nya och gamla besökare till utställningar, föreläsningar och workshops.

Konstens Vecka är en vecka då vi uppmärksammar alla de ideella krafter som utgör en stor och viktig del av konstens infrastruktur. I hela Sverige, på små och stora orter, arrangeras under Konstens Vecka olika konstevenemang. I Arvidsjaur arrangerar man en utbildningsdag om graffiti, Uddevalla konstförening bjuder in till konstauktion, Trosabygdens konstförening har en jurybedömd salong, Karlsborgs konstförening visar film och i projektet ”Grannkonst” ställer halländska konstnärer ut i sina grannkommuner. Bara för att nämna några saker som händer under veckan.

En förening som deltagit i Konsten Vecka sedan starten 1985 är Marks Konstgille. Enligt ordförande Bengt-Göran Johansson är anledningen att:

-Spridningen är större under Konstens vecka än under andra utställningsveckor och man får fler besökare, även besökare som inte tidigare visat något intresse av konst. Konstens vecka infaller också under en bra tid på året då många har tid och lust att besöka utställningar, vilket gynnar både oss som konstförening och vår kommun.

I Jämtland-Härjedalen organiserar konstföreningarna tillsammans med andra konstaktörer ett regionalt program. Den 1 oktober kl. 13.00 inviger man Konstens Vecka på Östersunds bibliotek och under veckan kan besökarna sedan ta del av ett 40-tal programpunkter innan länsfinalen äger rum den 9 oktober.

-En tanke när vi jobbar med Konstens Vecka är att det skall nå ut till människor som kanske inte går på gallerier, andra konstutställningar eller konstaktiviteter i vanliga fall. Det skall vara enkelt och lättillgängligt att ta del av konstaktiviteterna förklarar Ellen Hyttsten, distriktsordförande i Jämtland-Härjedalen.

Konstens Vecka arrangerades för första gången 1985 i Sverige. Som förlaga använde man den internationella konstveckan som hade startat några år tidigare av UNESCO-organisationen IAA (International Association of Art). Man ville med den internationella konstveckan rikta uppmärksamheten på bildkonsten runt om i världen men även hjälpa konstnärer som levde i t ex totalitära stater och ge dem en möjlighet att visa upp sin konst i olika sammanhang.  Konstens Veckas grundidé att visa på en mångfald av uttryck och att manifestera konstens frihet och oberoende, är fortfarande lika aktuell och angelägen.

Läs mer på Konstens Veckas hemsida: www.konstensvecka.se och följ Konstens Vecka i sociala medier på #konstensvecka.