Årets första nummer av Konstperspektiv

24/2 2023

I årets första nummer av Konstperspektiv besöker vi både Portugal och Bromölla och möter upp med Jan Håfström.

Kort om innehållet denna gång:

Läs nyheter från konstvärlden i vårt galleri där vi skriver om utställningar i Göteborg, Härnösand och konstrundor i Skåne bl.a.

Clemens Poellinger har mött Jan Håfström, som gick ut konstfack för 50 år sedan, där de pratar om förgänglighet och skapande i ett längre reportage.

Vi ställer oss frågan, kan vi producera konst med hjälp av AI?  Konstperspektiv spanar in i framtiden som kanske redan är här.

Och så har vi gjort ett nedslag i Portugal, för att ta reda på hur landet väckt upp konsten efter år av pandemi och vi har också rest till Bromölla för att besöka den gamla porslinsfabriken som blivit kulturcenter.

Hur kan spioneri bli skön konst, kan man undra? Sonia Hedstrand reflekterar över konstnären Sophie Calle – hotellstäderskan som var på hemligt uppdrag i Venedig.

I Cecilia Hedlunds essä, i detta nummer, ställer vi oss frågan hur otrygga platser bli mindre otrygga med konst och Mathias Jansson, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar skriver om konst som gemensam upplevelse, om Vävda rum – en AR-utställning där vi upplever konsten tillsammans genom mobilen.

Slutligen en krönika av Milou Allerholm om offentliga konstinstitutioner som har blivit kommersialiserade och vårt populära konstkalendarium med aktuella utställningar runt om i landet.

Välkommen till 52 sidor fulla av läsning om konsten!