Social distansering och on-line konsten

26/4 2020

I dessa märkliga tider då en pandemi av coronavirus sveper över världen och den ena efter den andra institutionen stänger ner och kulturlivet går på sparlåga tipsar vi om några saker man kan göra utan att behöva träffa så många människor.

På SVT-Play visas många bra konstdokumentärer som:

  • Body of truth K special: Konstnärerna Marina Abramović, Sigalit Landau, Katharina Sieverding och Shirin Neshats verk präglas av deras upplevelser av krig, våld och förtryck, som integreras i konsten med hjälp av det mest personliga de har: deras egna kroppar
  • Grafitta – Carolina Falkholt K special:På nittiotalet bodde Carolina Falkholt i New York och målade graffiti med stadens underground-elit. Idag är hon en etablerad konstnär i finkulturen som vill väcka debatt kring sexualitet med sina gigantiska muralmålningar av kön.
  • Edward Hopper och drömmen om Amerika Fransk dokumentär från 2012. Edward Hoppers välkända, stämningsfulla målningar fascinerar. Med det melankoliska ljuset. De hemliga husfasaderna. De ensamma människorna. Genuint amerikanska uttryck som har inspirerat både Wim Wenders och Alfred Hitchcock.
  • David Hockney – från poolen till porträtten: Fransk dokumentär från 2017: Hans verk, “Portrait of an artist (pool with two figures)”, såldes 2018 för 90,3 miljoner dollar och blev därmed den dyraste målningen någonsin av en nu levande konstnär.
  • Marie-Louise Ekmans utflykter K special: Hon är en av vår tids mest betydande konstnärer – och kanske även en av de mest aktiva. Marie-Louise Ekman har varit verksam inom måleri sedan slutet av 60-talet.
  • Marcel Duchamp K special: Marcel Duchamps inflytande på den moderna konstvärlden kan inte överskattas. I den här filmen om den tidiga modernisten visas hur hans idéer förändrade det offentliga medvetandet och vår förståelse av estetik, konst och kultur.

Filmer på YouTube

På YouTube har vi gjort en spellista med olika konstmuseum som gjort intressanta konstnärsporträtt och reportage från sina utställningar.

On-line museum

Google Arts and Culture har digitaliserat många konstverk från olika konstmuseum runt om i världen.

Google Street View här kan du besök platser och museum virtuellt.

Det här är förstås bara ett smakprov av vad du kan hitta on-line. De flesta stora museum har digitaliserat sina samlingar och det finns tillräckligt med filmer, rundturer och texter för att hålla dig sysselsatt under lång tid framöver.

Rijksmuseum Amsterdam, Netherlands