VR-arkivet för performance konst

25/3 2020 DigitaliseringPerformance

Performancekonst är en upplevelse som helst ska upplevas i realtid, men i många fall finns det ett behov av att dokumentera verket och kunna se det efteråt. Att filma ett performanceverk kan ge en ganska bra bild av händelsen, men en film skapar inte den där närheten som man får av att vara där på riktigt. Med VR-teknik finns möjligheten att förflytta åskådaren mycket närmare händelsernas centrum och låta personen omslutas av upplevelsen.

Liveart.dk grundades 2004 och har sedan dess arbetat med frågan om hur man bäst kan dokumentera performancekonst.  De har använt sig av foto, video och digitala media och diskuterat frågorna i publikationer och på seminarier. De senaste åren har de provat att använda sig av VR-video, dvs filmer skapade med 360 graders kameror. Filmerna utgör grunden för ett nytt arkiv med performancekonst i VR.

På sin YouTube kanal har de lagt upp ett 20-tal 360-graders filmer av performanceverk som du kan uppleva med din mobil och ett par VR-glasögon eller så kan du titta på dem i Oculus Go. Du kan också använda musen för att förflytta dig runt i bilden som i spellistan längre ner på sidan.

Läs mer på Live Art DK.

Stillbild ur Erik Pold og Johannes Lilleøre: Nar 360° Video