Salvador Dali återuppstår
Det fanns en tid då vi fick förlita oss på halvtaskiga Elvis-kopior och andra look-a-likes i covers bands för att uppleva våra favoritartister, men sedan kom Abbatarerna. De fyra medlemmarna i ABBA uppstod som hologram i London och gjorde succé. Idag kan man med hjälp av AI få avlidna artister och konstnärer att återuppstå och interagera med besökarna.
Man kan inte bara återskapa artisterna som hologram utan det går även att återskapa röster och sång på ett trovärdigt sätt med AI. Finns det bara tillräckligt med data så skulle en AI kunna fortsätta en avliden artists karriär och producera nya sånger och ge sig ut på en världsturné. Det uppstår naturligtvis en del etiska och moraliska frågor, men också en möjlighet att tjäna stora pengar på avlidna artister.
Det är inte bara artister som man kan väcka liv i utan även döda konstnärer. Redan 2019 gjorde Salvador Dali museet i Florida ett försök att väcka liv i den surrealistiska konstnären Salvador Dali. Tusentals timmar med intervjuer och filmklipp av Dali matades in i en AI och sedan använde man en skådespelare med samma kroppsform som Dali som fick agerar och säger replikerna. AI:n la sedan på en ansiktsmask av Dali på skådespelaren och synkroniserade den med läpprörelser och mimik. Resultat är kusligt likt Dali, i klippet nedan kan du se hur det ser ut.
Att det blev just Dali som först återuppstod från den döda är kanske inte så konstigt. Dali sa nämligen om sin egen död: “[I] believe in general in death but in the death of Dali absolutely not.” Utvecklingen inom AI har de senaste åren tagit stormsteg framåt och idag är möjligheterna mycket mer spännande och skrämmande när det gäller att väcka liv i döda, men också att få levande människor att göra och säga saker, som de aldrig sagt eller gjort, på ett trovärdigt sätt.