Om en månad öppnar VÄVDA RUM

Den 20 maj öppnar en unik utställning med offentlig virtuell konst samtidigt i nästan hälften av Sveriges kommuner. Detta gör Vävda rum till den geografiskt sett största utställning som skapats i landet.

Utställningen upplevs i augmented reality genom appen Vävda rum, och visar nyproducerade konstverk av tio framstående samtidskonstnärer verksamma i Sverige.

”Vi vill skapa möten mellan konstintresserade i alla åldrar och samtidigt få nya målgrupper att upptäcka möjligheterna med digital konst.” säger Linn Hübinette, projektledare på Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

Utställningen Vävda rum vill skapa kollektiva upplevelser i det offentliga rummet, med fokus på vad som förenar och binder oss samman. Besökare får i utställningen möjlighet att återupptäcka den egna omgivningen och utforska nya perspektiv på välbekanta platser. Vävda rum erbjuder spännande och tänkvärda upplevelser med teman som miljö, gemenskap, kropp och åldrande.

“Konstnärerna bjuder in oss till dolda världar i bekanta miljöer och nya perspektiv på konst i det offentliga rummet.” säger Ulrika Flink, curator för Vävda rum.

I varje deltagande kommun har den lokala konstföreningen placerat ut verken på offentliga platser utomhus som upplevs genom appen Vävda Rum. Du kan till exempel bli del av en levande skulptur, jogga tillsammans med en virtuell kompis eller skriva poesi i ett gemensamt ordmoln. Varje konstverk är anpassat för en offentlig plats som finns i de flesta kommuner, som ett torg, en fontän, eller en ödetomt. Verken är interaktiva och flera är virtuellt sammankopplade. På så sätt är det till exempel möjligt för en besökare i Simrishamn att genom konsten interagera med en besökare i Jokkmokk.

Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som med sina drygt 620 medlemsföreningar står som värdar för Vävda rum i respektive kommun. Genom vårt riksomfattande nätverk av utställningsarrangörer har vi möjlighet att sprida samtidskonst till hela Sverige. Samarbetspartnern Untold Garden utvecklar tekniken bakom utställningen, genom vilken konstföreningarna kan visa spännande konstverk på många mindre orter och tillsammans skapa Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst. Projektet finansieras med medel från Postkodstiftelsen.

”Då vi firar 50-årsjubileum i år kändes det här som ett fantastiskt sätt, att genom konsten, kunna manifestera konstföreningarnas viktiga arbete som utställningsarrangörer och konstbildare i hela landet.” säger Greta Burman, förbundsordförande för Riksförbundet Sveriges Konstföreningar.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är:

Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James och SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Kontakta oss för mer information:

Linn Hübinette, projektledare Vävda Rum
Tel.: 070-410 50 10
linn@sverigeskonstforeningar.nu

Mer om Vävda rum

Vad: Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst.
Var & hur: Utställningen visas på olika platser runt om i hela Sverige i appen Vävda rum.
När: Utställningsperiod: 20/5 – 30/9 2023. Vernissage 20/5.
Curator: Ulrika Flink som även är konstnärlig ledare på Konsthall C.
Teknisk utveckling: Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat appen Vävda rum.

Läs mer om projektet och konstnärerna på vår hemsida.

Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och är ett samarbete med konst- och designstudio Untold Garden. Vävda rum finansieras av Postkodstiftelsen. Vävda rum är en del av Riksförbundet Sveriges Konstföreningars 50-årsjubileum (1973-2023).