Vävda Rum – Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst

Vävda rum är en unik utställning med tio av Sveriges främsta och mest spännande konstnärer som arbetar med offentliga konst och augmented reality (AR). Riksförbundet Sveriges Konstföreningar har beviljats stöd från Postkodstiftelsen om 4,3 miljoner kronor för att genomföra projektet ”Vävda rum”. Den 20 maj kommer utställningen ha vernissage samtidigt runt om i Sveriges kommuner vilket gör den till den geografiskt sett största utställningen som skapats i landet.

10 konstnärer/grupper medverkar i utställningen Vävda Rum: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Jonas Pajari, Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu)..

Konstverken i Vävda rum är gjorda med AR-teknik och är virtuella. Utställningen utnyttjar samma teknik som det kända spelet Pokémon Go, men i konstnärligt syfte. Genom att ladda ner appen Vävda rum till sin mobil kan besökaren på en karta se var konstverken är utplacerade i kommunen och besöka dem. Flera av konstverken i utställningen är interaktiva och förändras genom att besökaren sjunger, gör rörelser eller är delaktiga tillsammans med andra besökare.

Bakom utställningen står Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som med sina drygt 620 medlemsföreningar står som värdar för Vävda rum i respektive kommun. Genom vårt riksomfattande nätverk av utställningsarrangörer har vi möjlighet att sprida samtidskonst till hela Sverige. Samarbetspartnern Untold Garden utvecklar tekniken bakom utställningen, genom vilken konstföreningarna kan visa spännande konstverk på många mindre orter och tillsammans skapa Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst.

Konstnärerna som deltar i Vävda rum är:

Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom och Rut Karin Zettergren i samarbete med Jonas Pajari, Paola Torres Núñez del Prado och Rosalie Yu).

Var visas Vävda rum?

På den här kartan kan du se i vilka kommuner Vävda rum kommer att visas under sommaren.

Vernissage den 20/5. Utställningsperiod: 20/5 – 30/9 2023

Curator för Vävda rum är Ulrika Flink som idag är konstnärlig ledare på Konsthall C. Konst- och designstudion Untold Garden har utvecklat appen Vävda rum.

Läs mer om utställningen i högerspalten.

Har du frågor kontakta:
Förbundskansliet på info@sverigeskonstforeningar.nu eller 040-362660

Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar och är ett samarbete med konst- och designstudio Untold Garden. Vävda rum finansieras av Postkodstiftelsen.

Läs mer i Virveln
Visa alla
»
6/2 2024 Virveln Notiser

Katalogen till Vävda Rum

Tillsammans med anslutna konstföreningar arrangerade vi under 2023 Sveriges, ja kanske till och med världens, största utställning med konst i...
»
1/12 2023 Virveln Notiser

Film om utställningen Vävda Rum

Nu finns en film som dokumenterar och berättar om Vävda Rum - Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst tillgänglig.
»
22/5 2023 Virveln Notiser

Pressklipp om Vävda rum

På den här sidan har vi samlat en del pressklipp- och mediabevakning om utställningen Vävda rum.
»
3/1 2023 Virveln Artiklar

Marknadsföring och programpunkter

På den här sidan finns press och marknadsföringsmaterial samt förslag på olika programpunkter för dig som är värd och arrangör...
»
12/12 2022 Virveln Artiklar

Vanliga frågor och svar om Vävda rum

Här har vi samlat de vanligaste frågorna och svaren som vi har fått om utställningen Vävda rum.
»
17/11 2022 Virveln Artiklar

Prova på AR (augmented reality)

Med en smartphone eller en surfplatta och några gratis appar kan du och din konstförening prova på den nya tekniken...
»
17/11 2022 Virveln Artiklar

AR och aktivism

Vem vill inte ställa ut sin konst på världens stora konstmuseum, men man kan väl inte bara gå in på...
»
14/11 2022 Virveln Artiklar

Konstnärerna i Vävda Rum

10 konstnärer/grupper medverkar i utställningen Vävda Rum: Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric...
»
11/11 2022 Virveln Artiklar

Kurator Ulrika Flink om tematiken i Vävda rum

Kurator Ulrika Flink berättar om tematiken och sina tankar bakom utställningen Vävda rum.