Det ofärdiga konstverket och AI
Det finns många anledningar till att en bok, en symfoni eller ett konstverk aldrig bli färdigställt. Det kan bero på sjukdom, död eller bristande tid eller inspiration. Idag kan man använda en AI för att färdigställa de oavslutade verken, men borde man göra det?
Kompositören Ludwig van Beethoven färdigställde aldrig sin 10:e symfoni innan sin död. När man firade kompositörens 250-årsdag år 2020 använde sig musikforskare och programmerar sig av AI för att färdigställa symfonin. Den holländska konstnären Rembrandt har inte skapat något nytt sedan sin död 1669, men 2016 kunde man avteckna ett helt nytt porträtt av Rembrandt. I projektet The Next Rembrandt lät man nämligen en AI studera Rembrandts porträttkonst och sedan skapa ett helt nytt porträtt som skrevs ut med en 3D-printer. AI:n kom fram till att det skulle vara ett porträtt av en vit man med ansiktsbehåring, mellan 30 och 40 år gammal, med svarta kläder, vit krage och hatt, som tittade åt höger.
En AI kan alltså färdigställa, återskapa eller skapa helt nya verk i samma stil som en avliden konstnär. Det kan naturligtvis vara intressant att få en inblick och förståelse för hur det färdiga verket kunde ha sett ut. Men det kan också bli helt fel, som när någon fick för sig att använda AI för att färdigställa Keith Haring’s Unfinished Painting (1989).
Haring har på målningen bara fyllt i det vänstra övre hörnet med sin speciella symboler och figurer, medan resten av tavlan är gapande tom. Men till skillnad från andra ofärdiga konstverk är detta en medveten handling av Haring. För tomrummet representerar nämligen det vakuum som uppstod när HIV-epidemin under 1980-talet svepte över USA och många människor avled i sjukdomen. Keith Hairing avled själv i AIDS bara några månader efter han målat sin tavla. Att då färdigställa tavlan med AI förstör själva kontexten och innebörden av verket och inkräktar på den konstnärliga friheten. Det är också vad många på internet reagerade på och man påpekade det opassande i att göra klart verket.
För i det här fallet är den oavslutade tavlan oavslutad för att visa att livet är förgängligt. Vi hinner inte alltid med att göra det som vi har tänkt i livet. Alla oavslutade böcker, musikstycken och konstverk, borde kanske förbli oavslutade för att påminna oss om just det, att livet tar slut för oss alla och vi har inte hur mycket tid som helst på oss att bli klar med saker.