Judy Chicago Rainbow AR

3/2 2021 DigitaliseringVävda Rum

Den amerikanska feministisk konstnären Judy Chicago är kanske mest känd för sitt verk "The Dinner Party" (1974-1979). Sedan 1968 har hon också arbetat med serien "Atmospheres" som är publika poetiska rökinstallationer i landskapet. Nu har hon tagit steget in i den virtuella världen med sina installationer.

På 1960-talet började Judy Chicago arbeta med pyroteknik för att skapa komplexa fyrverkeriinstallationer i landskapet. Det var platsspecifika flyktiga installationer där hon använde sig av färgad rök för att ”måla” i landskapet och för som hon förklarar det: Lösa upp den hårda patriarkala världens linjer.

Förra året lanserades en app som använder sig av AR (Augmented Reality) som gör att att du kan ladda ner den i din mobil och sedan uppleva verket ”Rainbow” hemma eller utomhus. Idén är visserligen god men resultatet en besvikelse. Det man kan göra i appen är att placera ut en behållare på golvet eller på marken som spyr ut färgad rök. Det blir en ganska futtig upplevelse till skillnad Chicagos stora landskapsinstallationer som man kan hitta filmade på nätet.

Läs mer om appen Rainbow och ladda ner den.

Läs mer på konstnärens hemsida.

Judy Chicago Rainbow AR

LAS presenterar "Judy Chicago Rainbow AR". Konstnärens första virtuella konstverk från november 2020.