Neuronal Landscapes

19/3 2020 Digitalisering

Hur ser ett landskap ut genom ögonen på en artificiell intelligens (AI)? Det är frågan som konstnärsduon Varvara Guljajeva och Mar Canet försöker svara på i verket Neuronal Landscapes.

Det var i samband med att Estland firade 100 år som republik som Mar & Varvara bjöds in att delta i My free country, en ny permanent utställning skapad för det historiska museet. Precis om i många andra länder utgör naturen och landskapet en stor del av den nationella identiteten. Inom konsthistorien finns det också en lång tradition med landskapsmålningar.

Hittills har landskapet tolkats genom konstnärens ögon. Uttrycken har sett olika ut i olika epoker från romantiska till kubistiska landskap. Idag ser vi till stor del vår värld genom kameralinser och skärmar och artificiell intelligens får allt större utrymme när det gäller att tolka vad vi ser i vår omvärld, men hur ser en AI själv på sin omvärld?

Mar & Varvara använde en drönare med en 360-graders kamera för att filma olika typiska estniska landskap. Filmen kördes sedan genom Googles AI-programvara Deep Dream som fick tolka filmen. Resultat blev en surrealistisk, drömlik och hallucinatorisk värld. Verket ska upplevas i VR-glasögon vilket gör att man omsluts av landskapet och får en totalupplevelse av hur en AI ser på vår verklighet.

Läs mer på konstnärernas hemsida

Varvara Guljajeva och Mar Canet “Neuronal Landscapes” (2018).