Resan till månen i VR

25/3 2020 Digitalisering

Antony Gormley & Dr Priyamvada Natarajan har tillsammans med företaget AcuteArt skapat Lunatick som har premiär i maj. Det är en VR-upplevelse där du börjar din resa på en övergiven ö i Stilla havet varifrån du skjuts upp i rymden

Den franska regissören och illusionisten Georges Méliès skapade 1902 filmen Resan till månen. För sin tid hade filmen fantastiska specialeffekter och var banbrytande för filmens fortsatta utveckling. Filmen handlar om en grupp vetenskapsmän vars rymdfarkost skjuts iväg av en kanon och som landar på månen. På månen får vetenskapsmännen uppleva fantastiska varelser och miljöer. Idag använder konstnärer som Laurie Andersson och Antony Gormley istället virtual reality (VR) för att skicka betraktaren till månen.

Antony Gormley & Dr Priyamvada Natarajan har tillsammans med företaget AcuteArt skapat Lunatick som har premiär i maj. Det är en VR-upplevelse där du börjar din resa på en övergiven ö i Stilla havet varifrån du skjuts upp i rymden. Efter ett varv runt jorden landar du på månen och har möjlighet att uppleva månlandskapet. Läs mer på AcuteArts hemsida.

Även Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang har skapat ett liknade verk i VR. Även här placeras du i verket ‘To the Moon’ på månens yta. Verket beskrivs som en andlig meditation om tiden vi lever i, där din vistelse på månen ska ge dig nya perspektiv på livet på jorden.

Stillbild ur Laurie Anderson och Hsin-Chien Huang ‘To the Moon’