Konsten att frammana en gud

23/6 2022 Vävda Rum

Ett verk som sticker ut i årets upplaga av Documenta 15 är verket ”Atua” som är skapat med AR-teknik (Augmented Reality). Bakom ”Atua” står konstnärskollektivet FAFSWAG som bildades 2013 på Nya Zeeland.

Ett verk som sticker ut i årets upplaga av Documenta 15 är verket ”Atua” som är skapat med AR-teknik (Augmented Reality). Det är kanske inte själva innehållet i sig själv som sticker ut, utan att det är ett AR-verk, i en utställning som annars domineras av traditionella tekniker som skulptur, måleri, teckningar och videofilmer. Bakom ”Atua” står konstnärskollektivet FAFSWAG som bildades 2013 och som har sin hemvist på Nya Zeeland. FAFSWAG lyfter bland annat fram queerfrågor och ursprungsbefolkningens utsatta position och historia i Stilla Havs området.

Atua är samlingsnamnet för gudar och andar i den polynesiska kosmologin. Annars är det väl främst genom Disneys animerade film ”Moana” (2016) som vi i västvärlden fått upp ögonen för det rika kulturarv som finns bland öarna i Stilla Havet. Konstverket består av en pelare i svartvitt med olika symboler på sidorna. Besökarna får låna en Ipad och på skärmen ser man pelaren och man kan då trycka på de olika symbolerna för att låsa upp och framkalla Te Kore, tomhetens gud, som symboliserar en rymd fylld med överflöd och obegränsade möjligheter. Te Kore är en hyllning till den queera kroppen, konsten, kulturen och traditionerna i Stilla Havs området.

”Atua” AR-verk av konstnärskollektivet FAFSWAG. Foto: Mathias Jansson