Protoworld – digital skulpturpark i AR

26/9 2022 Vävda Rum

Grafikens Hus har skapat en digital skulpturpark i Södertälje. Med hjälp av augmented reality (AR) kan besökarna ta del av olika konstverk i sin mobil.

”Protoworld är en interaktiv digital skulpturpark som växer fram i Södertälje. Här speglas konst och kulturella händelser i en virtuell värld via Augmented Reality (AR). I den digitala spegelvärlden tar konstverk plats i staden. På en mobil eller annan skärm kan man se en mixad värld av fysiska och digitala föremål i parken. ” från Grafikens Hus hemsida.

Grafikens hus har tagit fram en AR-app som gör det möjligt för användaren att titta på tre olika interaktiva skulpturer i sin mobil. Nu behöver man inte resa till Södertälje för att ta del av konstverken utan det går bra att placera ut konstverken hemma i vardagsrummet med hjälp av appen. Ladda ner appen ”Protoworld” från App Store eller Google Play.

I appen finns än så länge bara tre konstverk: (An)other Vernacular av Afaina de Jong, TayAR  av Mohsen Hazratis och Monument för Radikala Observationer som är resultatet av en workshop under ledning av konstnären Jens Evaldsson.

 

Monument för Radikala Observationer. AR-skulpturen har tagits fram av Grafikens Hus i samarbete med Jens Evaldsson, konstnär och maker.

Instruktionsvideo för AR-appen Protoworld