Workshop med augmented reality (AR)

19/3 2020 DigitaliseringVävda Rum

Med en smartphone eller en surfplatta och några gratis appar kan konstföreningen göra en workshop och prova på den nya tekniken med AR (Augmented Reality). AR (som kan översättas till förstärkt verklighet) är en blandning av virtuell och verklig verklighet. Här kliver du inte in i en virtuell värld utan lägger istället på olika lager på den riktiga verkligheten.

Det populära spelet Pokemon GO är ett exempel på hur du kan använda AR i din mobiltelefon. I din mobiltelefons kamera kan du leta efter och se hur Pokemonfigurerna rör sig ute i verkligheten. På mobiltelefonkamerans bild av verkligheten läggs ett extra lager som kan bestå av bilder, filmer eller animationer och det finns flera exempel på hur det tillämpas i konsten.

Du behöver en smartphone eller en surfplatta med internetuppkoppling så du kan ladda ner appar från App Store eller Google Play.

Doktor Tulps anatomilektion (1632) av Rembrandt

Rembrandt Realityär en app där man återskapat Rembrandts kända grupporträtt Doktor Tulps anatomilektion (1632). Målningen visar hur dr Nicolaes Tulp inför nyfikna åhörare är i färd med att demonstrera hur en muskel fungerar som han just frilagt vid obduktionen av kroppen framför sig. I appen kan du projicera målningen i rummet som en 3D-modell framför dig och röra dig runt den och utforska den från olika vinklar.

Sovrum i Arles (1888) av Vincent van Gogh

I februari 1888 bosatte sig van Gogh i Arles i Provence, vilket var han första egna hem. Här åstadkom van Gogh en ofattbart omfattande och mångfasetterad skatt av målningar. Han hyrde där det så kallade “Gula huset” och målningen visar hans sovrum i denna byggnad. Sovrum i Arles, (1888) består av ett litet rum med målningar på väggen, två stolar, en enkelbädd och ett bord.

Ladda ner appen ARLOOPA (som innehåller flera olika delar). Välj Models, och i kategorin Art hittar du sedan Van Goghs sovrum. Rikta mobilen mot golvet tills ett rutmönster dyker upp, sedan ska dörrkarmen visa sig i mobilen och du kan stiga in i rummet.

Google Arts and Culture

Ladda ner appen Google Arts and Culture på din mobil eller surfplatta. När du öppnat appen ska du klicka på kamera-symbolen längst ner. Här hittar du flera intressanta val. Art Projector gör det möjligt att placera ut kända konstverk på väggarna i ditt eget hem och i Pocket Gallery kan du besöka två AR-utställningar i ditt eget vardagsrum. En handlar om färger och den andra om Vermeer.

Johannes  Vermeer, född 1632 i Delft i Nederländerna är känd för sina mycket realistiskt utförda vardagsmotiv. Johannes Vermeer har lämnat efter sig ett begränsat antal målningar. Det finns idag 34 målningar med säker attribuering och tre som är omtvistade. Google Art and Culture har digitaliserat alla tavlorna och samlat dem i en digital utställning.

I utställningen “Meet Vermeer” hittar du 36 målningar från 18 olika museer från 7 olika länder, med verk som Flicka med pärlörhänget och Musiklektionen tillsammans med mindre kända verk samlade under samma tak.

 

Rita med AR – Just a line

Det finns många appar för den som vill rita eller måla i AR. En av de enklaste är Just a line från Google. Du kan visserligen bara rita ett vitt streck i tre olika storlekar, men trots sin enkelhet är det både roligt och spännande att måla i 3D. Du kan fylla rummet med linjer som du sedan kan gå runt och utforska.